Geen enkel bod voor overname Boekenbeurs

De Boekenbeurs heeft voorlopig nog geen nieuwe overnemer gevonden.©JASPER JACOBS BELGA
De Boekenbeurs heeft voorlopig nog geen nieuwe overnemer gevonden.©JASPER JACOBS BELGA
Redactie KW

Hoewel er zich 23 kandidaten hadden aangemeld voor de biedingsprocedure om de Boekenbeurs over te nemen, werd er uiteindelijk geen enkel effectief bod uitgebracht. Dat meldt de bevoegde gerechtsmandataris vrijdag. Organisator Boek.be blijft nog tot 19 april beschermd tegen zijn schuldeisers. Onder meer Kortrijk toonde met Kortrijk Xpo begin maart nog verregaande interesse in de komst van de beurs.

Sinds 15 maart hadden geïnteresseerde partijen toegang tot een digitale dataroom met alle relevante informatie. Na een week hadden zich daar volgens Veilinghuis al vijftien partijen uit Vlaanderen en Brussel gemeld als kandidaat om de organisatie van de Boekenbeurs over te nemen. Dat aantal liep tegen de aanmeldingsdeadline, op 30 maart om middernacht, nog op tot 23. Uit die interesse kwam dus geen enkel concreet bod naar voren.

Nog twee weken bescherming

Boekenbeurs-organisator Boek.be zit al lang in financiële problemen, onder meer door krimpende bezoekersaantallen voor de Boekenbeurs in Antwerp Expo. Een herstructureringsplan dat eind 2019 werd voorgesteld, werd doorkruist door de coronacrisis. De afgelasting van de beurs in 2020 betekende het verlies van bijna de volledige bron van inkomsten voor Boek.be.

Advocate Nathalie Vermeersch, gerechtsmandataris voor Boek.be, zegt verrast te zijn dat er ondanks het grote aantal geïnteresseerden geen bod werd uitgebracht. De vzw geniet nog twee weken bescherming tegen de schuldeisers, in die periode zal nog een oplossing gezocht worden. “Mijn mandaat loopt tot 19 april, tot dan zullen wij blijven zoeken naar een overnemer”, klinkt het.

Kortrijk Xpo

Dat er nog ruimte is tot 19 april om nog een nieuw onderkomen voor de Boekenbeurs te vinden, biedt boek.be een levenslijntje. Onder meer Kortrijk toonde met Kortrijk Xpo begin maart nog verregaande interesse in de komst van de beurs. “Wij zouden dat zeker zien zitten”, gaf Lander Mestdagh, directeur services bij Kortrijk Xpo toen aan.

Op de vraag hoe Kortrijk vandaag – nu blijkt dat niemand officieel een kandidatuur indiende – naar de Boekenbeurs kijkt, blijft de Expo-directeur echter wat geheimzinniger. “Geen commentaar”, is zijn enige antwoord.

Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) geeft dan weer aan dat de stad nooit zelf van plan was een dossier in te dienen. “Het ging om professionele spelers die de beurs naar hier wilden halen. Ik ga niets meer bekend maken, want we willen de procedure laten lopen”, zegt hij. (Belga/OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.