Kortrijk wil Boekenbeurs Antwerpen overnemen: “Icoon mag niet verdwijnen”

De bekende Antwerpse Boekenbeurs staat te koop en Kortrijk heeft duidelijk interesse.©JASPER JACOBS BELGA
De bekende Antwerpse Boekenbeurs staat te koop en Kortrijk heeft duidelijk interesse.©JASPER JACOBS BELGA
Redactie KW

De Boekenbeurs die elk jaar doorgaat in Antwerpen staat te koop. Zowel steden, organisatoren als individuele ondernemers krijgen de kans om zich kandidaat te stellen. “Kortrijk kan de Boekenbeurs veel bieden. Waarom zouden we het dan niet proberen?”, aldus gemeenteraadslid en fractieleider Wouter Allijns.

“Toen ik hoorde dat de boekenbeurs een overnemer zocht, dacht ik direct aan Kortrijk”, vertelt Wouter Allijns. “Afgelopen maandag stelde ik de kandidatuur voor overname voor aan het stadsbestuur. Ook raadslid Maxim Veys (sp.a) staat achter het idee van een overname door een ondernemer of organisatie in Kortrijk.

Zowel Team Burgemeester als SP.A geloven in de mogelijkheden van Kortrijk. “In de stad hebben we zoveel geschiedenis op vlak van boeken”, vertelt Wouter Allijns verder. “We hebben Stijn Streuvels die geboren is in Heule, binnenkort komt het memento woordfestival er aan en met Theoria beschikken we over één van de mooiste boekenwinkels van het land”.

Nieuw leven in Kortrijk

“Kortrijk heeft het dus echt wel in zijn mars”, geeft hij mee. Stad Kortrijk heeft zich de afgelopen jaren steeds meer op de kaart geplaatst door evenementen zoals de Warmste Week. “Kortrijk kan grote dingen aan”, vertelt Wouter Allijns. “We zouden niet willen dat de boekenbeurs, die ondertussen al 90 jaar bestaat, zomaar zou verdwijnen. We willen de beurs graag ontvangen in onze stad en een nieuw leven geven.”

Nu het nieuws zich de ronde doet, komt er al interesse vanuit Kortrijk Xpo. “Toen we hoorden dat ze een overnemer zochten, hadden wij wel interesse. We zouden het zeker zien zitten om de beurs te hosten in de Xpo”, vertelt Xpo-directeur sevices Lander Mestdagh. “Wij hebben de plaats, het tijdslot en de expertise om het evenement te herlanceren. Of Stad Antwerpen de Boekenbeurs zal willen laten gaan, is nog af te wachten, maar Kortrijk stelt zich alvast kandidaat. (Fauve Martinez)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.