‘Bult’ genomineerd voor Confituur Boekandelsprijs: “Boek schrijven was meest kwetsbare wat ik ooit deed”

Marieke de Maré is trots met de nominatie. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Marieke de Maré is trots met de nominatie. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Vijf boeken maken kans op de literaire prijs van de onafhankelijke Confituur-boekhandels. Marieke de Maré (35) uit Sint-Andries debuteerde een jaar geleden met ‘Bult’ en is bij de genomineerden. Als lezer kan je meestemmen in een van de 25 boekhandels in Vlaanderen. De winnaar wordt bekendgemaakt op 24 april.

‘Bult’ wordt getipt als een ‘bijzondere, poëtische en sfeervolle roman over een groot verlangen gegoten in korte, tot de verbeelding sprekende zinnen’.

“Een jaar geleden was op 12 maart mijn eerste boekvoorstelling gepland en op 13 maart zijn we in lockdown gegaan”, vertelt de schrijfster. “Die datum zal altijd bijblijven. Zo’n eerste voorstelling kan je niet hernemen, na een tijd begint het boek ‘groot’ te worden, het wordt opgepikt en gaat een eigen leven leiden. Er zijn heel veel reacties op gekomen, het is ook in de media en op de radio gekomen. Ondertussen is er een derde druk op komst!”

Kleppers

Toen de boekpresentatie vorig jaar niet kon plaatsvinden, was de teleurstelling groot, maar ook zonder raakte ‘Bult’ moeiteloos tot ver buiten Mariekes eigen kring. “Dit mede dankzij Uitgeverij Vrijdag en de boekhandels. In Brugge zijn er drie Confituur-boekhandels: Raaklijn, Brugse Boekhandel en De Reyghere. Daar werken echt bezielde mensen, die begonnen allemaal hun winkel vanuit een passie voor het lezen. Mensen kunnen er hun stem uitbrengen tot 27 maart.”

“Er wordt een publieksprijs en ook een juryprijs uitgereikt. Ik ben bescheiden over mijn kansen om te winnen, in de eerste plaats ben ik mega blij om bij de genomineerden te zijn, want ik sta tussen een aantal kleppers op de lijst. Op het moment dat ik het nieuws ontving, was ik net een nieuwe broek aan het passen en was ik eventjes van de kaart. Ik reageerde luidop, mijn hart ligt altijd op de tong”, lacht ze. “Het enige wat ik nooit luidop had gezegd, was mijn verlangen om een boek te schrijven. Dat was er altijd al en is het meest kwetsbare wat ik ooit heb gedaan.”

“Ze kiezen altijd boeken die hebben verrast. ‘Bult’ is het afgelopen jaar gelezen als een boek dat een beetje uit de toon springt, nieuw, uniek. Je leest hoe een jonge vrouw, een oude vrouw, en een lange slanke man hun dagen doorbrengen. Veel mensen lieten weten dat het boek heel veel troost biedt in het gevoel van alleen zijn, en dat het precies voor deze tijd geschreven leek te zijn. Ik heb nu ook de smaak te pakken en krijg de steun van Literatuur Vlaanderen voor mijn volgende boek.” (LS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.