Bagudebastard uit Tielt brengt het zelfgecreëerde genre ‘Bastard Soul’

We herkennen v.l.n.r. Sam Hinnekens, Tore Snauwaert, Jordan BaguDeba, Charles De Lange en Gregory Goethals. © (foto WM)
Redactie KW

Bagudebastard is een relatief nieuwe band met jonge muzikanten die elkaar vonden in hun liefde voor het zelfgecreëerde genre Bastard Soul. “We hebben verschillende genres gemengd tot iets nieuws, waarin we onze ziel kunnen blootleggen.”

Het was leadzanger Jordan Bagudeba die aan de basis van Bagudebastard lag. “Hij begon met eigen composities, nummers en beats”, vertellen de bandleden. “Al snel ontstond het idee om een band rond die muziek te vormen. Het leukste is natuurlijk altijd als je muziek door een live band kan worden gebracht. Jordan slaagde er uiteindelijk in om de band eind 2016 compleet te maken.”

Soul

Wie naar een optreden van Bagudebastard gaat luisteren, mag zich aan een mengeling van verschillende genres verwachten. “Je herkent bij ons zeker soul, indierock, maar ook psychedelic pop. We hadden eigenlijk het idee om ons eigen genre als bastard soul te omschrijven. Het idee is echt ontstaan als een grap, maar uiteindelijk zijn we er wel mee doorgegaan. Bastard vonden we heel passend, omdat er zoveel verschillende invloeden in onze muziek worden gebruikt. Soul dekt ook de lading, want onze zanger heeft een echte soulstem. De bandnaam is uiteindelijk vanzelf ontstaan, die kwam zowat uit het niets in ons op, en we hebben die dan ook behouden. Bagudebastard staat dus voor Bastard Soul; dat is het gevoel waarmee wij telkens onze muziek voor het publiek brengen, vol vreugde en plezier.”

Demo’s

Ondanks het feit dat de live band intussen toch al ruim twee jaar bestaat, beginnen de ideeën voor een song toch meestal nog bij oprichter Jordan. “Hij werkt die ideeën meteen uit in een demo. Die brengt hij dan mee naar de repetitie en daar werken we er dan samen verder aan. Zo ontstaat uit die demo een echt nummer. Maar evengoed gebeurt het dat we allemaal samen iets uitvinden en verschillende stukken gebruiken, die we tot een nieuwe song compileren.”

De bandleden hebben intussen al heel wat songs bij elkaar geschreven. “We spelen al onze nummers heel graag, maar natuurlijk heeft iedereen zijn favorieten. I Need You gaat bijvoorbeeld elke set mee en het nummer Hypnotic State wordt meestal gebruikt als laatste nummer omdat het redelijk psychedelisch is en voor ons is dat een ideale outro van een set. Eigenlijk zit er in elk nummer wel iets waardoor we het graag blijven spelen.”

Als het publiek dan nog eens enthousiast reageert, is een optreden voor de bandleden volledig geslaagd. “Eigenlijk maakt de locatie ons zelfs niet zoveel uit, maar we houden het meest van de optredens waarvan het publiek blij en enthousiast wordt. Het belangrijkste voor ons is dan ook het publiek entertainen en onze gevoelens uiten op het podium To Release The Bastard Soul. Door zelf in de muziek op te gaan en een beetje op het podium te bewegen, krijgen we ons publiek helemaal mee.”

Bagudebastard repeteert wekelijks. “Onze repetitieruimte is het atelier van kunstenaar Dirk De Keyser die er telkens opnieuw voor zorgt dat er een avond vrij is voor onze band. We zijn hem daar allemaal heel dankbaar voor. Onze zanger Jordan maakt ook bijna maandelijks een nieuw nummer, waardoor we altijd nieuw materiaal hebben om aan verder te werken.”

Ziel bloot

Intussen droomt de band ook hardop verder. “Onze grootste droom is om verder in onze muziek te groeien en te blijven optreden. Het leukste zou zijn om nog wat bekender te worden, zodat we onze zielen aan een nog groter publiek kunnen blootleggen”, klinkt het tot slot. (LDW)

In een notendop

Bagudebastard is opgericht in het najaar van 2016. De band bestaat uit Jordan Bagudeba (25) uit Gent aan de micro, Charles De Lange (21) uit Evergem op de gitaar en synthesizer, Gregory Goethals (22) uit Gent op de gitaar, Sam Hinnekens (21) uit Wingene op de drums en Tore Snauwaert (22) uit Tielt op de basgitaar.

In 2017 stond de band op de Gentse Feesten. “We hebben daar erg van genoten, maar het meeste plezier haalden we toch uit ons optreden in De Ruimte in Ledeberg, op 9 maart 2018. Dat kwam voor een deel door de locatie, maar ook door de vele enthousiaste mensen die die avond aanwezig waren. Ook ons optreden tijdens Green On Red op 25 augustus 2018 is ons erg bijgebleven. Het parkfeest in Tielt had een zomerse festivalsfeer en samen met de toplocatie maakte die dit optreden onvergetelijk.”

Bagudebastard boeken kost 450 euro. Wie zelf in PA, micro’s en monitors kan voorzien, betaalt wat minder. “Afhankelijk van de afstand variëren de kosten dan tussen 350 en 400 euro.”