Yper Museum wint prestigieuze Europese prijs met project ‘In het Spoor van het Heilig Bloed’

De Internationale Badges Award werd uitgereikt in Landcommanderij Alden Biesen. © Foto stad Ieper
Redactie KW

Het Yper Museum heeft met het project ‘In het Spoor van het Heilig Bloed’ de Badges Award gewonnen. Dat is een belangrijke Europese prijs in de culturele erfgoedsector.

“‘In het Spoor van het Heilig Bloed’ is een project waarbij de kinderen van Voormezele hun ‘Heilig Bloedprocessie’ in een zelfgemaakte documentaire verslaan. Daarvoor namen ze de rol van journalist op zich”, zegt Sandrin Coorevits van het Yper Museum. “De kneepjes van het journalistieke vak leerden ze van professionals. Ze speelden een actieve rol in het vertalen van de jaarlijkse processie in hun eigen dorp. Ze organiseerden interviews met de organisatoren van de processie en met bezoekers en medewerkers. De kinderen leerden hoe oude tradities ontstaan, groeien en vaak nog levendig zijn in hun eigen woonplaats. Het was een intense en duurzame samenwerking tussen het museum, de kinderen en dorpelingen. We zijn dan ook trots dat dit op Europees niveau erkenning krijgt.”

Originele aanpak

Kinderen kropen in de huid van professionele journalisten.
Kinderen kropen in de huid van professionele journalisten.© Foto Stad Ieper

Deze Internationale Badges Award werd georganiseerd door acht belangrijke Europese instellingen. De prijs werd uitgereikt in Landcommanderij Alden Biesen en kadert binnen het Erasmus + programma van de Europese Unie. De jury loofde de originele aanpak om via een omweg kinderen kennis te laten maken met de waarde van hun lokale erfgoed. De andere genomineerden waren Hidrodoe in Herentals en Museumlandschaft Hessen Kassel in Duitsland. “Deze award zet ons nieuwe stadsmuseum in de Lakenhalle op de kaart in Europa”, zegt een tevreden schepen van Musea Dimitry Soenen. “De winnaar – het Yper Museum dus – krijgt zo op grote schaal erkenning in heel wat Europese erfgoednetwerken.”

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier