Werk Julie De bleeckere te kijk in IKOB museum in Eupen: “Ik droom van expo in Kuurne”

De kunstenares Julie De Bleeckere bij een van haar kunstwerken. © BRU
Redactie KW

De waardering in het werk van kunstenares Julie De Bleeckere (43) blijft stijgen. Nadat eerder Galerie Jos Depypere uit Kuurne, Galerie Ludwig Lefevere uit Wortegem, Galerie Martine Ehmer uit Brussel en de Summertime Galerie – Galerie Fox uit Eupen interesse toonden in haar werk, is sinds kort ook kunst van de Kuurnse te zien in een tijdelijke tentoonstelling in het IKOB museum van Eupen.

Van studie is ze tuinarchitecte, maar eigenlijk gaat haar grote liefde uit naar kunst. Het was net deze job die Julie De Bleeckere iets meer dan 15 jaar geleden kennis liet maken met de wereld van de kunst. Door de jaren heen werd haar werk, die gekenmerkt wordt door een bijzondere lichtinval, dan ook meer en meer ontdekt door gerenommeerde galerijen.

Figuurtjes tekenen

“Eigenlijk ben ik al van kleins af bezig met kunst”, lacht kunstenares Julie De Bleeckere. “In de lagere school had ik de slechte gewoonte om figuurtjes te tekenen op mijn bank. Dit viel niet altijd in goede aarde. Ik heb zelfs als straf ooit eens alle banken waarop ik had getekend, moeten afwassen. Mijn echte liefde voor kunst kwam echter later. Ik had een zoveelste tuin ontworpen en wilde deze in perspectief voorstellen aan mijn klanten. Toen ik echter iemand aansprak die les gaf aan de kunstacademie, om mijn ontwerp om te zetten in een driedimensionaal zicht, kreeg ik al snel de vraag of ik zelf geen interesse had om mij in te schrijven aan de kunstacademie. De rest is geschiedenis.”

Inspiratie

Door de jaren heen ontwikkelde Julie De Bleeckere haar eigen authentieke kunsttaal. Dunne lagen die elkaar overlappen en ruimte laten voor transparantie, al kunnen de schilderijen van de Kuurnse kunstenares niet onder één en dezelfde noemer worden geschaard. Haar werk kent echter een vertakking zonder zich al te ver van eenzelfde thematiek te verwijderen. Stilzwijgende, mystieke rotsen, de vergankelijkheid van een hoopje op elkaar gestapelde schedels, lege en eenzame industriële ruimtes: het zijn telkens terugkerende beelden in haar werk.

In de lagere school had ik de slechte gewoonte om figuurtjes te tekenen op mijn bank. Dit viel niet altijd in goede aarde.

“Ik word vaak geïnspireerd door mijn eigen omgeving”, gaat Julie De Bleeckere verder. “Onderwerpen die mij raken en inspireren verwerk ik in mijn werken. Ooit werd ik gevraagd door het teloorgegane kunstenfestival Splinters. De deelname aan dit festival was voor mij een ware denktank, waarbij ik op zoek ging naar foto’s waaruit ik een detail isoleerde en een eigen accent aan toevoegde. Zo is de vlinder een veel terugkomend detail in mijn werk gezien deze staat voor herinnering en onschuld.”

Sant in eigen land?

De coronaperiode was voor mij een financieel moeilijke tijd, waarbij ik zeven weken lang geen bezoek kon brengen aan mijn atelier in Kluisbergen. Als alternatief tekende ik thuis met slechte potloden, maar mijn honger om opnieuw kunst te brengen vanuit mijn atelier was groot. Dat mijn werk wordt opgepikt door het Ikob museum in Eupen vind ik een grote eer, al zou wat meer naambekendheid in eigen regio ook welkom zijn. Zelf droom ik ervan om een eigen tentoonstelling te organiseren in Kuurne. Toen ik mijn eerste stapjes zette in de kunstwereld, waren mijn eerste twee ateliers er gevestigd.”

Hoofdberoep

Julie De Bleeckere is getrouwd met Klaas Opsomer en de mama van Emmerick en Matthias. Na twee jaar aan de centrumschool, zette ze vervolgens haar lager onderwijs verder in de VLS in de Kortrijksestraat. Haar middelbare studies startte ze in het Heilig Hartinstituut in Harelbeke, om vervolgens naar de tuinbouwschool in Kortrijk te trekken. De grootste wens van Julie is om van kunst ooit haar hoofdberoep te kunnen maken. (BRU)

Wie het werk van Julie De Bleeckere wil bewonderen in Eupen, kan dit nog tot en met 1 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier