Waregemse stadsbioscoop Cinéstar stopt ermee: “Met spijt in het hart”

Aan de bekende piramide herkennen we v.l.n.r. Dave Van Robays (De Schakel), schepen Pietro Iacopucci, schepen Rik Soens, schepen Kristof Chanterie, Aaron Degroote en Veerle Coucke. © PNW
Redactie KW

Het doek valt over Cinéstar op het Gemeenteplein in Waregem. Dat werd donderdagochtend bekendgemaakt op een persconferentie. Sinds de lockdown is de Waregemse bioscoop nooit meer opengegaan en uitbaatster Veerle Coucke heeft nu beslist om de handdoek finaal in de ring te gooien.

Hoewel bioscopen op 1 juli opnieuw de deuren mochten openen, koos Cinéstar ervoor om de zomerperiode te laten passeren. Het zag er even naar uit dat bepaalde Hollywoodfilms nog de filmzomer zouden kunnen redden, maar de ene na de andere titel werd vooruit geschoven naar volgend jaar. Begin juli klonk uitbaatster Veerle Coucke nog hoopvol, al werd het aantal zitjes over de drie zalen (van respectievelijk 246, 202 en 98 plaatsen) teruggeschroefd naar 200.

Nu komt helaas een einde aan het verhaal. “Met spijt in het hart stop ik met de uitbating van Cinéstar”, vertelt Veerle Coucke. “Maar ik blijf trots op het levenswerk van mijn echtgenoot. Dankzij de hulp van mijn zoon heb ik na Erics overlijden de bioscoop acht jaar lang verder kunnen uitbouwen en ook digitale cinema kunnen aanbieden aan Waregem en omstreken. Ik blik tevreden terug op de samenwerking met autonoom gemeentebedrijf WAGSO doorheen de vele jaren.”

We kwamen al snel tot de conclusie dat de kostprijs van een opfrissing heel sterk zou oplopen – Veerle Coucke

Het is geen geheim dat de mondmaskerplicht de strop rond de nek van de uitbaters nog wat strakker trok. Het hielp al helemaal niet dat de films voor het najaar, met onder meer de nieuwste Bond, grotendeels uitgesteld werden. Dat Disney deze week aankondigde dat ze meer zullen inzetten op hun streamingsdiensten. Zout in de wonde, zeker als je weet dat acht van de tien meest succesvolle films vorig jaar uit hun stal kwamen. En laat dat net de familiefilms zijn die je op het grote scherm wil zien. Met andere woorden: zeker de kleine, gezellige stadsbioscopen voelen dat extra hard.

Veerle Coucke:
Veerle Coucke: “Nieuwe zitjes waren nodig en ook de digitale projectoren zijn de eerstvolgende jaren aan vervanging toe. We kwamen al snel tot de conclusie dat de kostprijs heel sterk zou oplopen.”© HDV

Cinéstar in Waregem is de eerste stadsbioscoop die de deuren nu definitief sluit. De pandemie heeft de beslissing van Veerle en Aaron versneld. “Vorig jaar zijn we beginnen polsen naar de mogelijkheden om de drie filmzalen en de bar op te frissen. Nieuwe zitjes waren nodig en ook de digitale projectoren zijn de eerstvolgende jaren aan vervanging toe. We kwamen al snel tot de conclusie dat de kostprijs heel sterk zou oplopen”, klinkt het. Wat moeder en zoon in de toekomst gaan doen, is nog onduidelijk. “Ik heb enkele projecten lopen, maar wil nog even de kat uit de boom kijken”, stelt Aaron.

Levenswerk ten einde

Cinéstar ontstond op 11 oktober 1993 en rondt dus net de kaap van 27 jaar. Het was Eric Degroote die de toenmalige bioscoop nieuw leven inblies. Het ontwerp van de befaamde piramide was een ontwerp van zijn broer, wijlen John Degroote. Eric knokte hard voor ‘zijn’ bioscoop en maakte er een succesverhaal van. Dat gebeurde dankzij de steun van zijn vrouw, Veerle Coucke (52). Ook hun zoon Aaron (26) werd langzaam maar zeker gebeten door de filmmicrobe.

Eric stierf echter op 21 december 2012 aan de gevolgen van een slepende ziekte. Hij werd amper 45 jaar. Zijn vrouw en hun zoon besloten hun levenswerk voort te zetten, maar aan dat levenswerk komt nu een einde.

Enerzijds is de stopzetting van de cinema een spijtige zaak, anderzijds kunnen we De Schakel eindelijk broodnodige extra ruimte bieden – schepen Kristof Chanterie

Er is al meteen een nieuwe bestemming voor de bioscoop. Het stadsbestuur, dat eigenaar is van het gebouw, zal de drie filmzalen toevoegen aan de infrastructuur van cultuurcentrum De Schakel. Dat is een unieke opportuniteit. “We zitten hier met gemengde gevoelens. Enerzijds is de stopzetting van de cinema een spijtige zaak, anderzijds kunnen we De Schakel eindelijk broodnodige extra ruimte bieden”, legt schepen Kristof Chanterie (CD&V) uit. Het stadsbestuur laat nu onderzoeken hoe de infrastructuur ingevuld kan worden. “Het is mogelijk dat we een van de filmzalen anders inrichten, met een vlakke vloer bijvoorbeeld”, vult schepen van Cultuur Pietro Iacopucci (CD&V) aan.

Behalve de vestigingen van bioscoopketen Kinepolis in Kortrijk, Brugge en Oostende, schieten er nog slechts een handvol zelfstandige bioscopen over in onze provincie. Zo zijn er de Cityscoop in Roeselare, de Budascoop in Kortrijk, Lumière in Brugge, Beverly Screens in Knokke, Cinema Rio in De Haan en Cinema Koksijde.

(PNW/BVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier