Vier kleine Kortrijkzanen koken samen met oma en opa op Lekkerste Weekend

Winnaar Warre met zijn oma Rita, uiterst links, samen met de andere kandidaten. © JVGK
Redactie KW

Kortrijk was zaterdag de lekkerste stad van het land met Kortrijkse Kinderen Koken. De winnaar werd Warre Dumortier. De Heulse patissier Niek Bosschaert coachte de kinderen.

Met het Lekkerste Weekend, een organisatie van evenementenbureau Kapcon, stond Kortrijk voor de derde keer op rij in het teken van gastronomische hoogstandjes en eetwedstrijden. Een daarvan is Kortrijkse Kinderen Koken, dit jaar in een nieuw jasje.

“De combinatie kinderen en grootouders is formidabel”

De jonge koks konden nu de hulp inschakelen van hun grootouders en zetten zo de ‘gerechten op grootmoeders wijze’ extra in de kijker”, vertelt patissier Niek Bosschaert uit Heule, die de kinderen coachte. “De combinatie kinderen en grootouders is formidabel. De onbevangenheid van de kinderen en de affiniteit met oma en opa is soms zeer groot. Dat gaf er een extra dimensie aan.”

Weinig supporters

Dit jaar waren er vier deelnemertjes. Elise Clinckemaille (5) met ‘tantie’ doopmeter Ann-Sophie maakten madeleintjes met geurige toets. Warre Dumortier (9) en zijn oma Rita kozen voor kleine vogelnestjes en puree. Simon Foroudi (9) en oma Iran waagden zich aan gehaktballetjes in tomatensaus en puree. Gilles Lambrecht (5) met oma Kaatje hielden het bij Kortrijkse paptaart.

Jammer genoeg kwam er behalve de familiesupporters niet zo veel volk opdagen om de kleine koks aan te moedigen. Wel opa Philippe, mama Magalie en oma Patricia die supporterden voor (klein)dochter. “Elise houdt van bakken”, zegt mama Magalie. “Ze bakt veel en graag. Elise was niet weg te slaan bij pappie Philippe. Hij baatte vroeger een bakkerij uit. Elise stond er altijd te kijken.”

Opa Philippe, mama Magalie en oma Patricia supporterden voor (klein)dochter Elise.
Opa Philippe, mama Magalie en oma Patricia supporterden voor (klein)dochter Elise.© JVGK

“Ze was een beetje zenuwachtig maar met onze steun is ze het nu minder. We kwamen sowieso supporteren, wie zou er anders komen”, lacht oma Patricia.

Het Lekkerste Speelland op zondag

Ook Simon kreeg steun van mama en papa. “Ik was blij dat ze er waren. Door mijn best te doen ben ik tweede geworden”, glundert Simon. Jeremy Vandoorne, Xavier uit Rox van Studio 100, praatte de wedstrijd aan elkaar.

Simon, die tweede werd, maakte gehaktballetjes in tomatensaus met puree.
Simon, die tweede werd, maakte gehaktballetjes in tomatensaus met puree.© JVGK

Zondag maakte Piet Huysentruyt Kortrijkse Bil en Kortrijkse Kalletaart klaar voor 500 Kortrijkzanen. Verder kon je zondag tussen 13.30 en 17 uur met het gezin deelnemen aan de Lekkerste Lettertocht. De deelnemers kregen enkele proeven voorgeschoteld en gaan op speurtocht in de etalages van de handelaars in de binnenstad. Drie deelnemers maken kans op elk een schatkist ter waarde van 500 euro.

Op het Schouwburgplein kon iedereen volop genieten van Het Lekkerste Speelland, waren er wedstrijden en gratis kinderanimatie op de Grote Markt en volksspelen op de Veemarkt.

https://www.youtube.com/watch?v=8bMCSqTqju4

(PVH – Foto’s JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier