Theatergroep Taterwater uit Handzame speelt stuk van Stany Crets

Theater Taterwater is klaar voor hun nieuwe productie: "We hebben heel wat afgelachen tijdens de voorbereiding." © foto JDK
Redactie KW

Theater Taterwater stond in 2008 voor de eerste keer op de planken met de absurde komedie ‘Het geluid van zwetende Chinezen’. 12 producties later is een avondje toneel in Handzame niet meer weg te denken uit het culturele leven. Dit jaar leggen ze de lat heel hoog en brengen ze een verhaal van Stany Crets, een komedie fijne en soms bijtende humor.

“Het is en blijft elk jaar een opgave om een goed theaterstuk te vinden”, aldus voorzitter Dries Uyttenhove. ‘Och Mens’ bezorgt hem zijn twaalfde theaterrol in evenveel jaar tijd bij Taterwater. “Het gaat er niet altijd om dat je met een grote cast op scène staat, soms moet je ook eens durven en met iets verrassends uit de hoek komen. Niet veel amateurgezelschappen voelen zich geroepen om dit stuk van de gekende acteur en regisseur Stany Crets te spelen. Er doen slechts vijf spelers mee, waarvan er vier heel wat tekst moeten verwerken en constant op scène staan.”

“‘Och Mens’ is dan ook meer dan een toneelstuk. Je kan het niet echt in één of ander hokje duwen. Is het nu een komedie of een tragedie, of is het gewoon iets verschrikkelijk absurds? In ieder geval worden alle menselijke kleine kantjes en tekorten enorm uitvergroot, maar komt alles altijd op hetzelfde neer: sinds de mens bestaat, is hij er alleen maar op uit om zijn soortgenoten de duivel aan te doen. Het wordt zelfs nog slechter als er geld mee gemoeid is.”

Papa de ziekelijke gek

“In dit geval speelt alles zich af in de chalet van pater familias Benoit Claessens, ooit een succesvolle en steenrijke zaakvoerder. Op een koude winteravond laat hij zijn drie kinderen tot bij zich komen in de Ardennen om zijn testament te bespreken. Al snel blijkt dat papa Claessens een ziekelijke gek is en dat zijn kinderen al even van de pot gerukt zijn als hij zelf. Daarbij komt nog dat dochter Agnes blind en kreupel is, dochter Frieda na haar operatie liever Mark genoemd wil worden en zoon Cyriel homofiel is. De avond verloopt redelijk turbulent, er wordt deftig heen en weer gescholden en de familiereünie eindigt met een moord. Dan komt Jimmy, de thuisverpleger van Benoit, op de proppen en is het hek helemaal van de dam. Leugens, intriges en vooral torenhoge schuldgevoelens zijn de hoofdthema’s in dit stuk, maar er mag natuurlijk ook gelachen worden. Soms is de humor fijntjes, dan weer bijtend.”

Verklap de afloop niet

“Voor de regie en de bewerking van het stuk konden we rekenen op Jeffrey Dael, die in het verleden al een achttal producties verzorgde. Op scène zien we Koen Cornette in de rol van de vader, Eveline Callewaert speelt Agnes, Jan Uyttenhove neemt de rol van Mark op zich, terwijl Stijn Jacobs tekende voor de rol van verpleger Jimmy. Ikzelf vertolk het personage van Cyriel. De repetities verliepen heel vlot en er werd wat afgelachen tijdens de 30 avonden dat we het stuk op poten zetten. Alhoewel we maar met z’n vijven op de planken staan, gingen de kaarten als zoete broodjes de deur uit. Er zijn nog een paar kaarten voor elke voorstelling, dus wie nog wil komen kijken, zou er beter vaart achter zetten. We rekenen natuurlijk wel op ons trouw theaterpubliek dat ze na hun toneelavondje de afloop van het stuk niet verklappen. De mensen die naar de laatste voorstelling komen kijken, hebben evenvee(foto Kurt)l recht op de verrassende ontknoping”, besluit Dries.

(JDK)

‘Och Mens’ wordt op 22, 23, 24, 29 en 30 maart gespeeld in de Gildezaal in Handzame. Je kan tickets krijgen bij Drankcenter Rojo, Staatsbaan 48b.

Een kaartje kost 8 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier