The Boss wordt 70, in Rumbeke wonen wellicht zijn grootste fans

Stephanie enkele jaren geleden, toen ze met The Boss op het podium mocht dansen. © (gf)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Bruce Springsteen viert vandaag 23 september zijn zeventigste verjaardag. Ondanks dat The Boss de pensioengerechtigde leeftijd al een tijdje bereikt heeft, blijft hij bezig. Tot grote vreugde bij zijn vele fans. Zeker ook bij Peter Rondelez en Stephanie Huys, de superfans uit Rumbeke.

Tientallen concerten zagen Peter Rondelez en Stephanie Huys al van Bruce Springsteen, tot in Australië zelfs. Stephanie mocht zelfs al twee keer mee op het podium dansen met The Boss, een onvergetelijke ervaring.

De passie voor Bruce Springsteen is bij Stephanie begonnen rond haar dertiende. “Dat was rond de tijd dat de elpee van Born in the USA uitgekomen is. Ik luisterde daar toen hele dagen naar, ik heb die plaat echt grijs gedraaid. Ik keek toen ook heel vaak naar beelden van zijn concerten, dat maakte een grote indruk op mij en ik had nooit gedacht dat ik zelf ooit een concert van hem zou kunnen meemaken”, begint Stephanie te vertellen. “Ik verzamelde dan echt alles over hem en had zelfs drie plakboeken die ik een tijd geleden weggedaan heb. Dat spijt me nog steeds.”

Betoging boeren

“Eens ouder, probeer je toch om hem eens echt aan het werk te zien en uiteindelijk zou ik in 1992 Bruce aan het werk zien in Parijs. Er werden toen massaal bussen ingelegd vanuit Gent om zo richting Franse hoofdstad te trekken. Jammer genoeg was er die dag een staking van de boeren in Frankrijk, waardoor we er nooit geraakt zijn. Daar had ik dan zo lang naar verlangd… Uitstel was gelukkig geen afstel. In april 1993 kwam hij naar Flanders Expo in Gent. Vanaf dan probeerde ik hem zoveel als mogelijk aan het werk te zien.”

Het is dankzij Bruce ook dat ze haar vriend, Peter Rondelez, leerde kennen. “Ik leerde hem kennen via een Engelstalig messageboard over The Boss. Hij was grote fan en ook van West-Vlaanderen en zo hebben we elkaar gevonden, we zijn ondertussen veertien jaar samen”, gaat Stephanie verder.

Den Haag tot Zurich

“We proberen tijdens iedere tour telkens een paar shows mee te pakken. De laatste keer was in 2016 toen ie uitgebreid door Europa tourde. Het is iedere keer stressen om aan tickets te geraken, maar we kennen ondertussen al de trucjes.”

Het concert van Bruce Springsteen in 2016 in Den Haag zal Stephanie nog lang bij blijven. Ze mocht er immers mee op het podium. “Ik was erin geslaagd om een goede plaats centraal voor het podium af te dwingen. Tijdens het nummer Dancing in the Dark, roept hij telkens enkele dames uit het publiek op het podium om samen met hem te dansen. Ik had een plakkaat gemaakt met daarop ‘Can I shake with Jake?’. De saxofonist heet Jake en blijkbaar heeft Bruce het direct gezien, want ik mocht mee op het podium. Voor 67.000 mensen dansen is niet niks natuurlijk, maar ik had geen zenuwen. Ik was vooral erg blij. Eerst danste ik dus met Jake, maar daarna ook nog met Bruce zelf en ik heb zelfs luchtgitaar gespeeld met hem”, klinkt het lachend. “Pas toen ik opnieuw tussen het publiek stond, besefte ik wat voor een unieke ervaring dit wel niet was. Schitterend!”

Stephanie en Peter gaan verder voor hun muzikale held, letterlijk en figuurlijk. “New York en New Jersey zijn wellicht het verst. Het is extra speciaal om hem in zijn thuisland aan het werk te zien. Hij is erg trots op zijn land en New Jersey is bovendien zijn stad”, klinkt het bij Stephanie die niet lang moet nadenken over wat Bruce nu zo speciaal maakt. “Hij staat er gewoon altijd en iedere show is ook anders, hij werkt niet met een vaste setlist. Je weet nooit vooraf wat je mag verwachten. Hij brengt de classics, maar even goed zeldzame nummers die hij misschien maar een of twee keer per tour speelt. Er is ook enorm veel interactie met het publiek. Hij zingt ook gewoon over de man in de straat die hard werkt, hij is van gewone komaf en dat merk je nog steeds.”

Born to Run

“Bovendien is hij al 70 jaar en staat hij al meer dan 40 jaar op het podium en staat hij nog met evenveel enthousiasme als 20 jaar geleden op het podium, ook al speelt hij voor de 5.000ste keer Born to Run. Hij heeft ook niet alleen oog voor de mensen die hem al vele jaren volgen, maar ook voor de jongeren. Hij wil dat zijn muziek uiteindelijk verder blijft leven, dat is iets waar hij wel mee bezig is.”

Stephanie mocht hem ook al enkele keren ontmoeten. “De eerste keer was in Brussel. Als hij in de buurt is, logeert hij altijd in hetzelfde hotel en ik ben op goed geluk naar daar geweest om hem op te wachten voor een foto. Ik heb hem ook al eens gezien in Amsterdam en Dublin. In het echt is hij een stuk meer timide. Het is vooral belangrijk dat je respect toont.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier