Tentoonstelling Het Gloren van Amenra opent de deuren

Mathieu Vandekerckhove, Griet Vanryckegem, Colin H. Van Eeckhout en Chiel Vandenberghe. © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Naar aanleiding van het 20-jarige bestaan van het Kortrijkse post-metal collectief Amenra loopt vanaf zaterdag in CC De Steiger en in het stadsmuseum ‘t Schippershof de tentoonstelling Het Gloren.

Het is een sobere, maar beklijvende tentoonstelling geworden in een donkere setting met de kunstwerken als lichtbakens in het duister. De band selecteerde werk van gerenommeerde Belgische kunstenaars zoals Berlinde Debruyckere, Michaël Borremans, Stephan Vanfleteren en Menenaars Johan Tahon en Willy Vanderperre.

“We hebben 18 kunstenaars geselecteerd met ons hart”, zegt frontman Colin H Van Eeckhout van Amenra. “Hier kan je onze kunst zien en horen. Ik hoop dat de bezoeker doorheen de tentoonstelling voelt waarvoor wij staan.”

Het Gloren loopt nog tot 21 december 2019 en is te bezichtigen van woensdag tot en met zondag, telkens van 14 tot 18 uur in het cultuurcentrum en in het stadsmuseum. De tentoonstelling is gesloten op 1, 11 en 15 november. De ingang is gratis. Op 21 december, de laatste expodag, verschijnt er een catalogus over de tentoonstelling in boekvorm.

Modefotograaf Willy Vanderperre

Eén van de aanwezige kunstenaars op de opening van Het Gloren was modefotograaf Willy Vanderperre (48), geboren in Menen en opgegroeid in de Barakken.

Tentoonstelling Het Gloren van Amenra opent de deuren
© Nicolas Verhaeghe

Hij regisseerde in 2012 Amenra’s videoclip ‘A mon Âme’. “Ik ben al langer van fan hun muziek. We komen uit dezelfde streek en ik stelde voor om samen te werken. ‘A mon Âme’ is een bezwerende videoclip geworden. In contrast tot het duistere imago van de groep koos ik voor fel licht en ik legde de focus op hun performance.”

“Sindsdien zijn we bevriend gebleven en nu kreeg ik de vraag van Colin om mee te doen aan deze expo. De afgelopen week ben ik naar hier gekomen om alles op te stellen en tefinetunen. Ik vond het heel plezant om samen te werken met Chiel Vandenberghe en de medewerkers van CC De Steiger. Het is een straffe tentoonstelling geworden.”

De modefotograaf woont in Antwerpen, maar komt nog regelmatig naar Menen. “Ik kom hier vaak mijn mama bezoeken en er woont ook nog een nichtje van me. Het West-Vlaams is voor mij intussen wel een intieme taal geworden, die ik enkel nog spreek met mijn naaste familie.”

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier