Sint-Franciscuskerk wordt socio-culturele ontmoetingsplaats

De Sint-Franciscuskerk wordt volledig omgebouwd tot een plek waar cultuur hoogtij viert. We zien v.l.n.r Heidi Nolf (Academie), Johan Leplae (Cie Tabloo), Virginie Breye (schepen van Toerisme), Charlotte Bauduin (Cie Tabloo), Renaat Vandenbulcke (schepen van Patrimonium), Griet Vanryckeghem (schepen van Cultuur) en Henk Wekking die het project voorstelden. © WO
Redactie KW

In de Sint-Franciscuskerk in Menen behoren misvieringen al een tijdje tot het verleden. De kerk, eigendom van de stad Menen, werd anderhalf jaar geleden ontwijd en moet weldra een socio-culturele trekpleister worden.

De stad werkte een concreet toekomstscenario uit om van de kerk een socio-culturele ontmoetingsplaats te maken. Want door het bruisende culturele leven in Menen is de nood aan extra infrastructuur hoog.

De kerk ligt pal in ons stadscentrum en kan ingericht worden als concert- en theaterzaal met podium. Door de herbestemming tot culturele ruimte kunnen we dit waardevolle gebouw een nieuwe, kwalitatieve invulling met uitstraling geven”, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed Griet Vanryckegem.

“Toneelgezelschap Cie Tabloo is al enkele jaren op zoek naar een vaste stek. Ook de Academie voor Muziek en Woord heeft nood aan bijkomende ruimte voor lessen en optredens. Tenslotte kan ook CC De Steiger hier allerlei culturele evenementen programmeren.”

Kostenplaatje van 1.600.000 euro

“Door de herbestemming blijft dit stukje stadspatrimonium effectief in gebruik en komt het niet leeg te staan”, vult schepen voor Patrimonium Renaat Vandenbulcke aan. “Naast een publieke functie als socio-culturele ruimte, wensen wij de kerk ook open te stellen voor private evenementen. Om dit mogelijk te maken, zal het AGB (Autonoom Gemeentebedrijf) de Sint-Franciscuskerk beheren.”

De werken voor de herinrichting van de kerk omvatten onder meer een nieuwe inkom met sanitair, een foyer met bar en een meubelstuk met tribune. De totale kostprijs van de herbestemming wordt geraamd op 1.600.000 euro.

De verbouwingen starten in de loop van volgend jaar, de verwachte einddatum van de werken is eind 2022. “Er zal ook rekening gehouden worden met de historische waarde van het gebouw. Elementen zoals het orgel en het altaar zorgen voor een uniek decor”, aldus schepen Griet Vanryckegem. (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier