Populaire zanger Axel Lane gaat in Spanje bistro-brasserie uitbaten

Axel Lane gaat met zijn partner voor een Spaans avontuur. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 27 december verhuist zanger Axel Lane naar Villamartin aan de Playa Flamenca in Spanje. Hij gaat er met zijn partner Claude de bistro-brasserie La Rosa Nora uitbaten. Op 20 december geeft hij zijn voorlopig laatste concert op Vlaamse bodem: een kerstconcert.

Axel Lane, in het dagelijkse leven Johan Vanleene (54), is afkomstig uit Wervik, maar woont al 17 jaar in Kortrijk. Hij is getrouwd met Claude. Beroepshalve werd hij chef-kok na een opleiding aan de Hotelschool Oostende. In bijberoep is hij zanger en entertainer. Hij genoot notenleer, dwarsfluit en dictie aan de muziekacademie van Menen, aanvullend volwassenonderwijs muziek en piano, en later piano aan de muziekacademie in Waregem. Hij volgde ook privélessen stem- en ademhalingstechniek. Axel geeft nog steeds ruim 100 optredens per jaar. Op 27 december verhuist hij naar Spanje, met name naar het dorpje Villamartin, op zo’n 7 kilometer van Torrevieja.

“Het is een klein dorpje waar zo’n 1.000 Vlamingen wonen. Zij verblijven er in de winter”, vertelt Axel, die er een bistro/brasserie gaat uitbaten. “Ik liep al langer met dit idee rond en nu gaan we toch onze kans wagen. We hebben de locatie ontdekt op internet. Het was liefde op het eerste gezicht. En wat taal betreft, trek ik heel goed mijn plan. Ik zal vragen dat ze traag spreken.” (lacht)

Dicht bij onze bistro is een groot plein, ik kan daar misschien optreden

De bestaande zaak werd overgelaten door een Spaans koppel dat met pensioen ging. Over de nieuwe naam moesten Axel en Claude niet lang nadenken. “Het is La Rosa Nora geworden. De naam komt van Rosa, de mama van mijn partner, en van Nora, de naam van mijn overleden moeder”, aldus Axel. De bistro heeft een groot terras voor 50 man en een typische bar. “Goed om tapas te geven”, lacht Axel. “Bij de Vlamingen is dat nog niet zo ingeburgerd. We gaan ook ontbijt geven en Spaanse gerechten serveren. Ik ga me nog meer verdiepen in de Spaanse keuken. Ook hun wijn is erg lekker, ik ga daar zeker mee werken. Want ik wil graag ook de echte Spanjaarden aantrekken.”

In de buurt is er een groot plein waar zeker 1.000 mensen plaats kunnen nemen. “Ik sluit het niet uit dat ik daar op dat grote plein ook optredens zal verzorgen, net als in onze bistro. Af en toe zullen we nog naar België komen om concerten te verzorgen. Het zal een andere manier van leven worden.”

Het voorlopig laatste concert zijn tweede Kerstconcert in Vlaanderen heeft plaats op 20 december om 19 uur in OC De Lange Munte in Kortrijk. “Het is met Corina, Frank Valentino en zangeres Mieke Cuypers, begeleid door de MG Brothers. Ik zing met alle drie een duet en we zingen samen met Mieke en Frank ook een nummer allemaal samen. Het wordt misschien wel een emotioneel concert, want zeven dagen later vertrek ik.”

Kaarten kosten 10 euro en kunnen gereserveerd worden op 0479 910 439 of 0484 279 654.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier