Poperingse persfotografen schenken hun negatieven aan het stadsarchief

MD
Redactie KW

De Poperingse (gewezen) persfotografen Sabine Allemeersch en Lucien Wullus schonken hun integrale collectie fotonegatieven aan het Poperingse Stadsarchief.

Sabine Allemeersch: “Ik was gedurende 25 jaar professioneel persfotografe. Van 1987 tot 2012 werkte ik voor zowat alle kranten en weekbladen, vooral voor Het Wekelijks Nieuws. In die tijd verzamelde ik meer dan 30.000 fotonegatieven. Vanaf 1999 schakelde ik over naar digitale fotografie, wat toen een hele investering was. Maar vanaf dan werd het werk heel wat eenvoudiger, want het was gedaan met het ontwikkelen van negatieven in de donkere kamer. Vroeger moesten we heel dikwijls onze foto’s zelf binnenbrengen bij Het Volk in Gent, Het Laatste Nieuws in Brussel of De Gazet van Antwerpen in Antwerpen. Dat was meestal nachtwerk, en soms ging het maar om één foto van een ongeval, een brand, een stoet of dergelijke. Toen de kleinkinderen er kwamen, ben ik gestopt met fotograferen voor de pers.”

Uitlaatklep

Maria Orbie schonk het archief van wijlen haar man Lucien Wullus. Ook hij werkte voor verschillende kranten, maar was meer gespecialiseerd in de sport, met name voetbal. Schepen Loes Vandromme (CD&V): “De zeer sociale Lucien Wullus was eveneens correspondent voetbal voor verschillende kranten, en hij volgde ook het Frans voetbal voor de kranten. Op zondag had hij een sportprogramma op Radio Hoppebel. Persfotografie was zijn uitlaatklep, zijn ideale alibi om bij de mensen te zijn.”

Tot zaterdag 13 oktober loopt in de stadsbibliotheek De Letterbeek een tentoonstelling van hun festivalfoto’s, onder de noemer ‘Het publiek scherpgesteld’. Daar kan men de festivalsfeer uit de pioniersjaren herbeleven. Ook hangen er heel wat affiches van festivals in de Westhoek. Op de expo zijn ook festivalfoto’s te zien van Poperingenaar Alex Vanhee en Ieperlingen Gilbert Bossaert en Gilbert Vanhee. Archivaris Tijs Goethals: “Er ligt nog heel wat interessant materiaal te wachten om gescand, bewerkt en beschreven te worden. Zo ontvingen we onlangs een fotoalbum van Ernest Leeuwerck, met heel wat unieke beelden uit de periode 1914-1918. De Tweede Wereldoorlog komt in het album ook uitgebreid aan bod.”

De toegang is gratis, tijdens de openingsuren van de bib.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier