Permeke-expo countert corona met extra belevingsmedia

V.l.n.r.: cultuurschepen Bart Plasschaert en schepen voor Mensen met een beperking Hina Bhatti, curator Els Vermeersch en directeur cultuurdienst Virginie Michils. © ML
Redactie KW

Nu zowat alle festivals en andere cultuurevenementen gesneuveld zijn, biedt de tentoonstelling ‘Over Permeke’ in Oostende met onder meer een voelmap belevingscomfort voor jong en oud, maar ook voor mensen met een beperking.

Ondanks zijn sterke band met de stad waar hij zijn jeugd doorbracht en zijn artistieke carrière op gang kwam, moet ook Constant Permeke inleveren aan de coronacrisis: geen vernissage, persvoorstelling, nocturnes of geleide rondleidingen bij de aanvang van de kunstexpo ‘Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool’. Een titel die ontleend is aan een quote van dichter en kunstcriticus Karel Van de woestijne.

Vissers en marines

De tentoonstelling, die op zaterdag 6 juni start, focust op de relatie van deze toonaangevende Vlaamse expressionist met Oostende in zijn schilderkunst. De jonge Constant Permeke groeit vanaf zijn 6 jaar op in deze stad. Hij woont met zijn vrouw voor de Eerste Wereldoorlog als jonge onbekende kunstenaar op de erg armoedige Oude Vuurtorenwijk.

Tijdens WO I verblijft hij als herstellende, gewonde Belgische soldaat in Engeland. Daarna vestigt hij zich weer in de kuststad en woont onder meer 5 jaar in een huis in de Langestraat. Daar ontvangt hij collega-kunstenaars als Léon Spilliaert en zijn Latemse connecties Frits Van den Berghe, Gust De smet en Albert Servaes. In 1929 is zijn villa, nu een museum, in Jabbeke klaar en wisselt hij op zijn doeken de vissers en marines voor boeren en polderlandschappen.

Primeur: voelplaten

In de expo komen zijn debuut in Oostende, de relatie met zijn collega-kunstenaars en de werken die hij in Oostende gemaakt heeft aan bod. “Er komt een weloverwogen selectie van unieke kunstwerken waarvan zeker 75 % uit privécollecties komt”, zegt curator Els Vermeersch.

Een primeur voor deze zomerexpo zijn de voelplaten waarbij slechtzienden en blinden een achttal kunstwerken in 3D kunnen beleven door voellijnen en -rasters. Die bezoekers kunnen ook via een QR-code ingesproken uitleg over kunstenaar en zijn werken krijgen. Ook voor de doven en slechthorenden is er een visioguide ontwikkeld waarbij een gebarentolk de nodige info geeft over het werk.

Interactieve erfgoedapp

“Vandaag mag een beperking een ontmoeting met kunst niet meer in de weg staan, want kunst beleef je met al je zintuigen”, aldus de schepen voor mensen met een beperking Hina Bhatti. En mu-zee-um ontwikkelde een gratis te downloaden interactieve erfgoedapp voor gezinnen met kinderen waarbij acteur Jan Decleir de gids van dienst is. Zo’n app is er trouwens ook voor volwassenen.

Door de coronacrisis zijn er voorlopig geen geleide bezoeken met gids toegelaten en wordt het aantal bezoekers tot 14 personen om het kwartier beperkt. De expo loopt tot en met 8 november in de Oostendse Venetiaanse Gaanderijen. Dagelijks te bezoeken van 14 tot 18 uur. Op zondag ook nog van 10 tot 12 uur.

Vanaf vrijdag kan je nalezen hoe je coronaproof de expo kunt bezoeken op www.oostende.be/permeke. Vooraf reserveren via het web is echt nodig. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier