Onno van Gelder Jr. in eerste langspeelfilm: “Filmfestival Oostende zou super zijn”

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Acteur en auteur Onno van Gelder Jr. is binnenkort te zien in de cinemazalen. In ‘River’ een langspeelfilm over psychologische problemen bij jongeren, speelt Onno een psychiater. “Het was zalig om mee te werken aan een film met een actueel thema als dit”, klinkt het bij Onno.

Psychologische problemen bij jongeren waren al langer bespreekbaar dankzij de Rode Neuzen Dag-acties van de afgelopen jaren. Met ‘River’, een film tussen het mainstream en arthouse-genre, wil de jonge Gentse regisseur Lorenzo Vergeynst het thema nog meer bespreekbaar maken. Onno van Gelder Jr. behoort tot de key-cast van de film en neemt een van de weinige rollen op zich die gespeeld zijn door jongeren. Het is trouwens de eerste langspeelfilm waarin de Oostendse acteur te zien zal zijn.

“De audities dateren ondertussen al van drie jaar geleden“, steekt Onno van wal. “Ik zag een zoekertje en besloot auditie te doen. Het ging om twee rollen: die van een psycholoog en die van een psychiater. De psychiater bleek het slechte personage te zijn en de psycholoog het goede. De regisseur is een 19-jarige man. Dat verontrustte me wel maar toen bleek dat die man heel gedreven was, wist ik meteen dat ik voluit voor de rol zou gaan. Zijn gedrevenheid inspireerde me.”

Nukkig en nors

Niet veel later vernam Onno van de regisseur dat hij de rol had. “Meer nog… ik mocht kiezen tussen beide rollen”, lacht Onno. “Ik besloot voor het slechte personage te gaan. In de echte wereld moet men zich dikwijls inhouden. In de rol van de psychiater mocht ik voluit gaan en een gesloten, nukkig en nors personage spelen. Ik ben zelf helemaal niet zo in het dagelijks leven, maar het is wel uitdagend om eens zo iemand te vertolken.”

“De film gaat over jongeren met psychoses en speelt zich af in een ziekenhuis“, licht Onno al een tip van de sluier. “Het hoofdpersonage van de film wordt voor de spoedafdeling van het ziekenhuis gedropt en moet twee dagen lang in het ziekenhuis blijven. Na evaluatie door de psychiater blijkt dat het geen goed idee is om hem nog langer in het ziekenhuis te houden. Er ontspint zich ook een liefdesverhaal waarin vooral het sociaal-maatschappelijk aspect heel belangrijk is.””

Eerst festivals, dan de zalen

De opnames zijn ondertussen achter de rug en de film wordt gemonteerd. “Normaal zou de film dit jaar moeten verschijnen”, aldus Onno. “Enkele bekende productiehuizen schaarden zich achter de film. ‘River’ zal dus zeker te zien zijn op het witte doek. En wie weet krijgt de film een plaatsje op Filmfestival Oostende, dat dit jaar in januari georganiseerd wordt. Dat zou pas de kers op de taart zijn! Het productiehuis wil sowieso eerst de festivals doen om daarna in de zalen te komen. Ik ben trouwens niet de enige Oostendenaar die mee doet in de film. Ook Gauthier Deleersnijder is een van de acteurs”, glundert Onno. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier