Nieuw boek vertelt het verhaal van Kasteel van Rumbeke

Het team dat het nieuwe boek over het Kaasterkasteel realiseerde. © Stefaan Beel
Redactie KW

Uitgeverij Lannoo heeft een boek klaar over de geschiedenis van het Kaasterkasteel in Rumbeke. acht auteurs maakten een wetenschappelijk verantwoord werk geïllustreerd met tientallen uitzonderlijke foto’s.

De huidige ‘graven’ van Rumbeke zijn de vzw Kasteel van Rumbeke en de Beroepsvereniging van Autobus- en Autocarondernemers van West-Vlaanderen Busworld. Ze kregen het statige renaissancekasteel twintig jaar geleden in handen. “BAAV was toen nog gehuisvest in enkele veel te kleine panden in de Motestraat”, legt Guido Vlieghe van de vzw uit. “Het was Luc Glorieux die ons liet weten dat het kasteel te koop stond. Tot dan was het beheer in handen van onder andere Brouwerij Rodenbach en de toenmalige Bank van Roeselare en ook de Provincie West-Vlaanderen had er vele jaren een voet in huis. Daarvoor was het kasteel nog bewoond door graaf Henri de Limburg Stirum die er heel spaarzaam leefde, zeg maar overleefde. Hij overleed in 1953 en het kasteel werd verkocht. De huidige graaf, Guillaume de Limburg Stirum heeft eigenlijk niets meer met het Kaasterkasteel te maken.”

Verjaardagsboek

“Wij hebben ons nooit eigenaar gevoeld van dit kasteel maar veel eerder behoeder. We wilden niet alleen het gebouw behouden en restaureren maar ook de betekenis van dit stuk Vlaams patrimonium doorgeven aan de komende generaties. De BAAV trok hier twintig jaar geleden in en deze verjaardag vieren we met een boek, iets wat we al jaren van plan waren maar wat nooit echt van de grond kwam.”

Willy Sercu van Uitgeverij Lannoo groeide op op enkele honderden meters van het kasteel. “Het heeft altijd een grote indruk op mij gemaakt en omdat geschiedenis in onze uitgeverij heel belangrijk is, wilden we graag meestappen in de ontwikkeling van dit boek. Het was meteen duidelijk dat we zouden kiezen voor een wetenschappelijk verantwoord werk. Er circuleren nogal wat verhaaltjes en fabeltjes over het Kaasterkasteel. Ze zijn vaak onwaar of op zijn minst niet te verifiëren. Geen fake news dus in ons boek maar wel gefundeerde teksten geschreven door mensen met kennis”, aldus de uitgever.

Zo onderzocht Véronique Lambert of het Kasteel van Rumbeke nu al dan niet aan de wieg van Vlaanderen stond, zoals altijd wordt verteld. En ze beschrijft de betekenis van de kastelen door de eeuwen heen. Rik Opsomer belicht op een wetenschappelijke manier de leenheerlijkheid Rumbeke in de Late Middeleeuwen. Het eeuwenlange verhaal van de bouw van en de verbouwingen aan het kasteel werd neergepend door Anneleen Cassiman.

Raoul Boucquey.
Raoul Boucquey.© Stefaan Beel

De families de Thiennes en de Limburg Stirum hebben de grootste stempels gedrukt op het Kaasterkasteel, legt Hendrik Callewier uit. Stadsgenoot Raoul Boucquey weet bijna alles over de bewoners van het kasteel in de twintigste eeuw en Luc Glorieux zorgt dat ook de huidige ‘kasteelheren’ vereeuwigd zijn in dit lijvige naslagwerk.

Eindredacteur Michel Nuyttens: “Dit is niet het zoveelste kastelenboek. De meervoudige geschiedenis van dit kasteel verantwoord neerschrijven was een lastige klus. Maar we zijn er in geslaagd om met de nieuwste wetenschappelijke technieken de mythen van de werkelijkheid te scheiden.”

Foto’s met drones

“De illustraties zijn uitzonderlijk en vaak nooit vertoond met dank aan de huidige graaf de Limburg Stirum die zijn persoonlijk archief ter beschikking stelde. Met de modernste dronetechniek werden unieke luchtopnames gemaakt.”

Rumbekenaar Raoul Boucquey woont op wandelafstand van het kasteel: “Ik ben bijzonder blij met deze publicatie want er bestond tot nu niet echt een mooi boek voor het grote publiek. Joseph Deblaere en Robert Houthaeve hebben wel loofwaardige bijdragen geschreven maar die waren eerder bedoeld voor historici en niet echt toegankelijk.”

Korte tijd

“De initiatiefnemers hebben het goed aangepakt door verschillende auteurs te vragen. Voor velen van hen was het zwaar werk om op zo’n korte tijd iets degelijks neer te pennen omdat velen van hen het kasteel niet van dichtbij kenden.”

“Mijn opdracht lag iets makkelijker. Ik voel me bijna verwant aan het kasteel. Ik heb er uren rondgezworven en veel gefotografeerd. Ik mag zeggen dat ik het van binnen en van buiten ken.”

“Daarnaast weet je ook dat als Uitgeverij Lannoo er bij betrokken is je dan kwaliteit krijgt. Het boek oogt bijzonder mooi. Voor de eigenaars van het kasteel is dit uiteraard en begrijpelijk een prestigezaak maar zonder hun impuls zou het boek er ook nooit gekomen zijn”, besluit Raoul Boucquey.

Restauratie

Net deze week werd de bouwvergunning goedgekeurd voor de restauratie van de daken van het koetshuis en de duiventoren, zeg maar de gebouwen aan de kant van de Moorseelsesteenweg. Ook deze panden zijn beschermd en zijn dringend aan herstelling toe. De werken zullen allicht nog dit jaar in enkele weken geklaard worden zonder de horecazaken eronder te storen in hun werking. De rest van de constructies is nog goede staat. Daarvoor plant de vzw Kasteel van Rumbeke pas een renovatie over een tiental jaar.

‘Het Kasteel van Rumbeke, een oud verhaal, een nieuwe toekomst’ is uitgegeven door Uitgeverij Lannoo, telt 192 bladzijden en is te koop in de boekhandel voor 39,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier