Na de schelpenwinkel verliest Oostende weer een authentieke maritieme winkel

Tamara Waldmann in het authentieke interieur van Le Galion. "Van kleins af aan was de winkel en het bijhorende werkatelier ook onze woon- en speelplek." (Foto ML)
Redactie KW

Le Galion, de Oostendse zaak voor scheepsantiek en -accessoires, sloot woensdag definitief zijn deur. Na 54 jaar handelsactiviteit in het stadscentrum en op de Visserskaai koos zaakvoerder Tamara Waldmann er voor om de koers van Le Galion enkel nog online uit te zetten.

Sinds 1964 was de zaak aan de Visserskaai een baken voor al wie gepassioneerd was door artefacten met een zilt verleden: kompassen, ankers, duikershelmen, scheepsmaquettes, -kijkers, -klokken, barometers, sextanten, koffers, stuurwielen, zeekaarten, lampen… Maar evengoed voor nautische kledij, meubelen in bootstijl en souvenirs als herinnering van een dagje aan zee.

Maritieme meubelen

Zaakvoerder Tamara Waldmann (31) nam in april 2017 de handel van haar vader Marc over: “Mijn pa heeft zijn zaak 54 jaar geleden opgestart. De eerste ‘Le Galion’ was in de Boekareststraat gelegen, maar dat pand moest wijken voor nieuwbouw. Daarom is hij 14 jaar geleden verhuisd naar de Visserskaai 33.”

Pa Waldmann, die liever de honneurs bij de nakende exploitatiewissel aan zijn dochter laat, is een autodidact die als jonge Antwerpenaar geregeld in Oostende aanspoelde om er samen met vrienden te gaan zeilen. Al snel groeit bij hem de interesse voor scheepsantiek en ontwerpt en maakt hij zijn eerste maritiem geïnspireerde meubelen.

Interieurs in bootjesstijl

Tamara: “Mijn pa verloor op jonge leeftijd zijn vader en meteen ook de kans op verder studeren. In al zijn verdere ondernemingen kan je hem dus gerust als een autodidact bestempelen. Ook de stiel van meubelmaker heeft hij zich volledig op eigen houtje (sic) eigen gemaakt. In Oostende alleen zijn er tientallen interieurs in bootjesstijl door mijn vader gedesigned en uitgevoerd. De man heeft enorm veel gewerkt in zijn leven en mijn twee zussen en ikzelf dachten dat hij nooit met pensioen zou gaan. Zijn werk, dat was zijn passie en zijn leven. Maar op zijn zeventigste verjaardag in maart 2017 besloot hij toch om er mee op te houden.”

Foto ML
Foto ML

Thuis

“Natuurlijk gunde ik mijn pa heel erg zijn verdiende rust, maar anderzijds vonden mijn zussen, Natacha en Maïté, en ikzelf het zo spijtig dat de zaak zou verdwijnen. Van kleins af aan was de winkel en het bijhorende werkatelier ook onze woon- en speelplek. ‘Thuis’ was voor ons synoniem voor ‘bootjesstijl’. We hebben nooit iets anders gekend. Dus besloot ik om de winkel verder te zetten.”

Maar sinds 2012 is Tamara ook actief in online marketing en digital project management. “Zo was ik online manager marketing bij Metagenics, maar die job heb ik opgegeven voor de winkel. En dan is er nog Whizzkidz. In dat bedrijf focus ik mij al zes jaar op het uitstippelen van digitale strategieën en de implementatie ervan voor KMO’s en corporates. Maar mijn engagement bij WhizzKidz neemt nu ook zoveel tijd in beslag dat dit niet meer te combineren viel met het runnen van de winkel.”

Getatoeëerde Lange Nelle

De klanten van Le Galion zijn erg divers, maar toch in grote getale niet-Oostendenaars. “Dat klopt. Overwegend binnenlanders maar ook veel Duitsers, Nederlanders en Fransen. Elk met zijn of haar verhaal: zo is er de Nederlander die elk jaar opnieuw informeert of ik nog een nieuwe voorraad Tavernierlampen in voorraad heb. Die scheepsnavigatielichten zijn genoemd naar de man die ze ooit maakte en verkocht op de Hendrik Baelskaai. Zijn naam is een begrip in de wereld van de scheepvaart.”

“Of neem nu een Duitse vrouwelijke klant die verliefd is op onze vuurtoren en ieder jaar naar Oostende afzakt om Lange Nelle te zien. Vrij recent liet ze die zelfs op haar rug liet tatoeëren”, aldus Tamara die zelf ook erg van haar vaderstad aan zee én de vuurtoren houdt. “Als ik zijn drie lichtflitsen op de autosnelweg ter hoogte van Jabbeke zie, dan voel ik me al thuis. Ja, ik hou van Oostende. Ik woon trouwens aan de Vogelmarkt in de levendige, multiculturele wijk Oud-Hospitaal.”

Antiek, kunst en kitsch

Naast de scheepsantiek, de kunstvoorwerpen in blinkend koper of duurzaam hout, de meubels en de kledij toch ook de vele souvenirs: poppetjes, reddingsboeien, magneetjes, petjes…

“Die spullen vormden een totaal nieuw assortiment toen mijn vader Le Galion naar de Visserskaai verhuisde. Hier kregen we meer toeristen over de vloer die graag een simpel souvenirtje van een dagje aan zee naar huis meenamen. Vandaar. Maar dat is zeker niet mijn core business”, gaat Tamara verder.

Volledig online

Een jaar later. Woensdag 22 augustus sloot de zaakvoerder voor het laatst en definitief haar winkeldeur. “Een weloverwogen beslissing”, zegt Tamara. “Na een jaar ben ik er nog meer van overtuigd dat mijn zaak met haar nicheproducten een mooie toekomst online heeft, temeer daar mijn meeste klanten in het binnenland of dikwijls zelfs over de landsgrens wonen, gaat Le Galion nu volledig online.”

“Een logische stap, aangezien ik sinds de start van mijn carrière actief ben in online marketing en ondertussen ook zaakvoerder ben van een zaak die zich daar volledig op afgestemd is. Ik garandeer een zelfde aanbod qua scheepsartikelen, maar ik ruil de locale verankering in het straatbeeld op de Kaai voor een worldwide klantenbestand.”

Le Galion online gaat van start op 10 september. Dan kan je ook terecht op de gloednieuwe website www.legalion.be.

Na de schelpenwinkel op het Wapenplein verliest onze stad helaas alweer een authentieke maritiem geïnspireerd winkelpand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier