Lockdown-foto’s sieren het Komense straatbeeld

Kunstenaar Raymond Di Dietro.
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Op verschillende plaatsen in het Komense straatbeeld verschenen afgelopen dagen enkele aangrijpende en vooral sterke foto’s. Ze maken deel uit van het project ‘Lockdown Expo’, waarmee men de gevolgen van de coronacrisis op een confronterende manier in beeld wil brengen. Drie fotografen namen deel aan het project, dat door het cultureel centrum op poten werd gezet.

Raymond Di Dietro (35) heeft zijn roots in Komen, maar week jaren geleden uit naar Brussel om er zich volledig in de kunstsector te kunnen ontplooien. “Toen het coronavirus in maart genadeloos hard toesloeg, ging het land op slot”, zucht de kunstenaar. “Ik liep over de Grote Markt van Brussel en die was volledig leeg. Het was een ongezien beeld van een bijna hallucinante situatie. De centrale plaats van de hoofdstad, waar normaal gezien duizenden mensen aanwezig zijn, lag er compleet verlaten bij. Ik begon meteen foto’s te nemen en plaatste ze op mijn facebookpagina. Wat de mensheid meemaakt in dit bizarre jaar is uniek en zal hopelijk nooit meer voorvallen. Foto’s moeten ervoor zorgen dat we dit niet vergeten zodat we het in de toekomst kunnen voorkomen.”

Confrontatie met realiteit

Het werk van Raymond werd al snel door het cultureel centrum van Komen opgepikt en niet veel later kreeg hij een telefoontje. “Samen met twee andere kunstenaars, Alain Collard en Kim Sattler, werd ons gevraagd enkele foto’s te maken rond de thematiek van de lockdown”, gaat hij verder. “We moesten een beeld vormen van hoe de maatregelen een impact hadden op het leven van de modale mens. Het werd een brute confrontatie met de realiteit. Onze foto’s werden nadien op negen verschillende plaatsen in de gemeente geplaatst. Een kunstexpo en een herinnering aan een moeilijke tijd, twee vliegen in één klap.”

De expositie loopt nog tot 8 november en is gratis te bezichtigen. Het parcours met een detailbeschrijving van de foto’s kan je hier krijgen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier