‘La Bella Italia’ strijkt maand lang neer in Harelbeke

Op de foto herkennen we Mia Degezelle, Patrick Huysentruyt, Marleen Vercruysse, Brigit Libois, Luc Dewaele, Nathalie Naessens, Olivier De Block, Martin Vandebuerie en Ellen Baert. (Foto PV)
Redactie KW

Met het project ‘La Bella Italia’ wordt Harelbeke van 30 september tot en met 29 oktober in de Italiaanse driekleur gestoken. Middenstand, verenigingen en stadsdiensten zorgen voor een uitgebreid programma met optredens, evenementen en wedstrijden.

In het weekend van ‘de dag van de klant’ wordt het startschot gegeven van ‘La Bella Italia’, een campagne waar verscheidene handelaren en verscheidene diensten van de stad Harelbeke aan meewerken.Italië: het land van de beroemde kunstenaars, het Colosseum, de Trevifontein, Venetië, de Etna, Toscane, het Gardameer, vespa’s en sportwagens. Het land van ‘Ciao tutti’, dolce far niente, pizza, pasta e vino en vooral la dolce vita.

“Die sfeer brengen we in oktober naarHarelbekemet het project ‘La BellaItalia’. De stad wil samen met het lokale Handelscomité de Harelbekenaar verbinden en enthousiasmeren, maar het moet uiteraard ook gewoon leuk zijn”, zegt projectcoördinator Martin Vandebuerie als Departementshoofd Werken, Ondernemen en Leren. “Het unieke aan dit project is dat het wordt gedragen door de stadsdiensten, de middenstand, verenigingen, organisaties en individuele personen. Het zalige zuiden naar Harelbeke brengen en het zomergevoel op die manier nog wat verlengen”, vervolgt Olivier De Block, voorzitter van het Handelscomité Harelbeke.

Stadsbreed

Het Italiaans feest start op 30 september om 13.30 uur met een petanquetornooi aan sporthal De Dageraad. Er is muzikale omlijsting en de deelnemende ploegen krijgen een Italiaanse naam en worden verkleed. Op 5 oktober krijgen de bezoekers tussen 16 en 19 uur van de stadhuismedewerkers een ‘Italiaans onthaal in het stadhuis’ aangeboden met Italiaanse hapjes, drankjes en muziek.

“Het project wil de Harelbekenaar verbinden en enthousiasmeren” – Martin Vandebuerie, projectcoördinator

Op 8 oktober kan je in Hulste op het plein aan Dorpshuis De Rijstpekker terecht voor het officiële startmoment ‘Una serataItaliano musicale’. “Vanaf 14 uur warmen we op met een dj en rond 18.30 uur brengt Brassaholic onder leiding van Hulstenaar Wim Dierick een Italiaans programma. Swingend, romantisch, emotioneel en nostalgisch. Italiano hapjes en vino’s zijn volop aanwezig“, verklapt Martin.

Op 14 en 15 oktober is er aandacht voor verkeer en veiligheid met de ‘Dag van de trage weg’ en de ‘Nacht van de duisternis’. Op 15 oktober wordt om 13.30 uur de Doornhoutsevoetweg officieel geopend met een Italiaanse receptie. Er is ook een fiets- en wandeltocht. Op 18 oktober komt de jeugd aan de beurt met een ‘Mini Giro D’Italia’. “In de sporthal wordt een parcours opgezet met een bergrit, een spurt en een aankomst voor de kleuters. Voor de kinderen van het lager onderwijs voorzien we een buitenrit.”

Prijsuitreiking

“Het zuiden naar hier brengen en het zomergevoel wat verlengen” – Olivier De Block, voorzitter handelscomité

Daarna volgt het tweede deel van de Serata Italiana in Jeugdcentrum TSAS.Het Stedelijk Handelscomité doet dit in samenwerking met departement WOL. “Het wordt een spaghetti-avond met een optreden van Duo Italiano. De deuren gaan open om 18.30 uur en kaarten kosten 15 euro”, duidt Olivier De Block. “Daarvoor krijg je een aperitief, spaghetti en een drankje. Om 19 uur vindt de prijsuitreiking plaats van de winkelwedstrijd. De twee winnaars ontvangen een reischeque van 250 euro.”

Verder word je tijdens de maand oktober in de Harelbeekse restaurants verwend met de heerlijke Italiaanse keuken. De jeugddienst brengt de KleuterDOEdels en grabbelpaswerking naar Italië. In het cultureel centrum kan je terecht voor de theatervoorstelling Zingarate en Italiaanse films. Verder zijn er wandeltochten en tentoonstellingen.

Info: stadhuis Harelbeke 056 73 33 11 of info@harelbeke.be

(Peter Van Herzeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier