Kunstenares ruilt New York eventjes voor Lauwse roots

Dominique Samyn opent op 5 en 6 januari haar kunstatelier langs de Menenstraat 22 in Lauwe. Op de foto poseert ze bij een van haar kunstwerken. © WO
Redactie KW

Op zaterdag 5 en zondag 6 januari zet Dominique Samyn tussen 14 en 19 uur de deuren van haar nieuwe kunstatelier in de Menenstraat 22 wagenwijd open voor bezoekers. In 1989 ruilde ze Lauwe in voor de Verenigde Staten, waar ze uitgroeide tot een gerespecteerd kunstschilder. Nu keert Dominique terug naar haar West-Vlaamse roots en presenteert ze in haar geboortedorp Lauwe haar bijzondere bijenwasschilderijen.

Door Carlos Berghman

In 1989 volgde Dominique (63) haar man Piet Werbrouck naar de USA. Ze begon er tekenlessen en schilderlessen te volgen en is nooit meer gestopt met schilderen. Ze werkt met warme en koude bijenwas op houten panelen.

Het aanbrengen van bijenwas is een erg arbeidsintensieve techniek“, legt Dominique uit. “Vermengd met olieverf breng ik de was aan in verschillende lagen en zo creëer ik diepte in het werk. Koude bijenwas moet telkens drie dagen drogen, warme bijenwas daarentegen is onmiddellijk droog. Overtollige was wordt er met scheermesjes opnieuw afgeschraapt, waarna ik opnieuw lagen aanbreng. Soms kan dat resulteren in letterlijk zwaarwichtige schilderijen”, lacht ze.

Paarden en ezels

Sinds 2006 wonen Dominique en haar man op een ranch met paarden en ezels in de High Desert van New Mexico. “We wonen er ‘in the middle of nowhere’ op een ranch met paarden en ezels, ver weg van alles en iedereen. We leven er ‘off the grid’ en dus moeten we zelf instaan voor onze eigen water- en energievoorziening. Wij zijn voor alles afhankelijk van de natuur. Daardoor heb ik ook leren appreciëren hoe de geboren Amerikanen daar erin slaagden te overleven.”

Op onze ranch in Amerika staan we zelf in voor ons water en energie – Dominique Samyn

Dominiques werk evolueerde doorheen de jaren van figuratieve werken met paarden en landschappen naar volledig abstracte werken. “Ik gebruik vaak Indiaanse en Peruviaanse symbolen die gaan over zon, water, watertekort, vriendschap… Even goed laat ik me laat beïnvloeden door Afrikaanse motieven en recent vond ik ook inspiratie in Syrische damaststructuren”, aldus de kunstenares.

Geïsoleerd leven

Eind oktober keerde Dominique voor drie maanden terug naar Lauwe. Met hulp van vrienden en kennissen richtte ze in de Menenstraat een kunstatelier in, waar ze zich artistiek kan uitleven tijdens haar verblijf in België. Eind januari vertrekt ze opnieuw voor drie maanden naar haar ranch in de Verenigde Staten.

“We hebben zowel familie hier als in de USA en we willen ‘the best of both worlds’ combineren. Daarom willen we om de drie maanden naar hier komen. Het contrast tussen het Lauwse dorpsleven en het geïsoleerde leven op de ranch is alvast heel groot. Hier kom je iedereen tegen. Ik ben van Lauwe, de mensen kennen mij nog en dat is heel aangenaam”, besluit Dominique.

De opening van Kunstatelier Dominique Samyn in de Lauwestraat 22 vindt plaats op zaterdag 5 en zondag 6 januari van 14 tot 19 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier