Koor Cantiga brengt tweede oratorium in Sint-Pieterskerk in Tielt

© LDW
Redactie KW

De stemmen bij koor Cantiga worden de laatste weken extra goed gesmeerd. Het koor is in volle voorbereiding voor het oratorium ‘Jezus op aarde’, dat eind oktober in de Sint-Pieterskerk in Tielt in première gaat. “Het eerste oratorium dat we brachten, smaakte meteen naar meer. Met meer dan 100 samen zingen, blijft toch speciaal.”

In 2017 waagde Cantiga zich voor de eerste keer aan een oratorium: Jozef. “Dat werd een groot succes”, vertelt secretaris Rik Teerlinck. “We brachten het oratorium samen met de koren Cantando uit Oedelem en Cantabile uit Dadizele. Uiteindelijk kwamen er meer dan 1.200 mensen kijken. Het idee om het dit jaar opnieuw te proberen, kwam dan ook vrij snel.”

Ook dit keer werd het oratorium geschreven door de Nederlandse componist Marco den Toom. “Hij schreef het zelfs voor Jozef. In Jezus op aarde worden een aantal hoogtepunten uit het leven van Jezus genomen”, aldus Rik. “Niet het klassieke kerstverhaal of het bekende passiegebeuren, maar wel gebeurtenissen zoals de bruiloft te Kana, de verloren zoon of de duivel in de woestijn.”

Eigen interpretatie

Cantando en Cantiga staan allebei onder leiding van organist Tom Hoornaert. Cantabile heeft Bart Feys als dirigent. Het gecombineerde koor zal door Tom gedirigeerd worden, terwijl Bart de pianobegeleiding voor zijn rekening neemt.

Er zullen niet enkel meer dan 100 zangers in het koor zingen, maar ook tien muzikanten, twee solisten en drie vertellers komen ons vervoegen

“Er zullen niet enkel meer dan 100 zangers in het koor zingen, maar ook tien muzikanten, twee solisten en drie vertellers komen ons vervoegen”, gaat voorzitter Veerle Dooms verder. “Elk deel van het oratorium wordt dan ook met een korte bijbeltekst ingeleid. Voor de muzikale ondersteuning wordt opnieuw een beroep gedaan op de Nederlandse organist Erwin van der Plaats, een vriend van Tom en de componist. Hij zal zijn eigen interpretatie geven aan de muziek.”

Nieuwe leden

Alle koorleden zijn alvast enthousiast aan het repeteren voor dit nieuwe hoogtepunt. “Het is een hele uitdaging, ook om de Nederlandstalige tekst op een mooie manier te brengen. We zingen het zoals Vlamingen zijn, wat zachter dan de Nederlanders”, lacht Veerle. “We hopen ook dat we mensen die graag zingen, kunnen stimuleren om zich aan te sluiten bij ons koor. Daarmee bewijzen we toch wel dat we met ons koor veel meer doen dan enkel de mis zingen. We repeteren op woensdagavond om 20 uur in de Sint-Pieterskerk. Iedereen wordt met open armen ontvangen.”

Praktisch

Het oratorium gaat in première op vrijdag 25 oktober om 20.30 uur in de Sint-Pieterskerk in Tielt. Je kan het ook gaan beluisteren op zaterdag 26 oktober om 20 uur in de Sint-Lambertuskerk in Oedelem en op zondag 27 oktober om 19 uur in de OLV Basiliek van Dadizele. Kaarten kosten 12 euro en zijn te verkrijgen bij alle koorleden of via 0478 25 09 59.

(LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier