Jos Pierreux stelt nieuwste misdaadroman voor: ‘Het tweede skelet’

Jos Pierreux met zijn veertiende misdaadroman Het Tweede Skelet. (foto DM)
Redactie KW

Misdaadauteur Jos Pierreux (62) stelde zijn nieuwste roman voor: ‘Het Tweede Skelet’. Zoals gebruikelijk speelt het misdaadverhaal zich af in Knokke-Heist, met voldoende aandacht voor de lokale middenstand. Pierreux snijdt in zijn 14de roman een opvallend onderwerp aan: Thaise migrantenvrouwen.

Het coronavirus steekt ook schrijvers stokken in de wielen. Zo kan auteur Jos Pierreux dit jaar niet rekenen op een boekenbeurs, persvoorstellingen of signeersessies. Toch verkoopt de nieuwste roman van de winnaar van de Hercule Poirotprijs als zoete broodjes. “Mijn thema is elk jaar anders. Ditmaal is de basis van mijn boek Thaise vrouwen die naar Vlaanderen komen, trouwen met een Vlaamse man en de problemen die dat met zich meebrengt. In mijn omgeving ken ik mensen die naar Thailand op reis trokken en er huwden met een Thaise vrouw. Blijkbaar heeft geen enkele van die Thaise vrouwen de verhuis naar Europa, België of Vlaanderen betwist. Dat intrigeerde me. Ik heb er mij in verdiept en het werd de basis van mijn boek”, aldus Jos, die zich al schrijvend een weg worstelde doorheen de lockdown.

Knokke honderd jaar geleden

“In Knokke in je kot moeten blijven is een luxesituatie. Er waren hier meer bakkers, beenhouwers en allerlei afhaalcentrales open dan er mensen wonen. Ondertussen werk ik al bijna twintig jaar thuis. Tijdens de lockdown viel me op hoe hard ik alles miste: een koffietje gaan drinken, het menselijke contact, gaan sporten, de bibliotheek,… Het leuke was dat je ondanks de lockdown toch mensen leert kennen. Buren die je voordien nooit opgevallen waren, maar die je nu elke morgen een goede dag wenst… Voor mij was het een beetje het Knokke van honderd jaar geleden.”

Corona zorgde alsnog voor een beetje inspiratie. “Mijn volgende boek is voor een groot deel geschreven in volle coronacrisis. Ik neem dat mee, maar corona wordt geen hoogtepunt of onderwerp. Het volgende roman heeft pesten als thema. Niet zozeer bij kinderen of jongeren, maar vooral op sociale media… Mensen worden systematisch uitgesloten omwille van hun mening. Het stoort mij dat er geen discussie meer mogelijk is”, zegt Jos, die in Het Tweede Skelet de lokale economie promoot. Als het ware om de heropstart van de plaatselijke middenstand te steunen, komen speurder Luk Borré en zijn team in heel wat handelszaken: Sel Gris, Le P’tit Bedon, De Snippe, Terrasse du Zoute, Ironie, De Cliënt, Lipps, Invest-Mobile…. Ook Klein Amsterdam, Memlinck Palace, Hotel La Réserve, DeMaré, Café Monico, Brazilia, Verso, Bistro Marie, The Pharmacy en Muguet komen in beeld. “Er is geen mooiere plaats om een misdaadverhaal te schrijven dan Knokke. Waarom men mijn nieuwste boek moet kopen? Ik vind dat iedereen het recht heeft om te schofferen en om geschoffeerd te worden. Dat maak ik duidelijk in mijn boek. Ik vind dat we moeten durven om onszelf een spiegel voor de houden.”

Cold case met skelet

Het verhaal belooft alvast een hoop spanning. Wanneer in aanvulzand een menselijk skelet wordt aangetroffen, blijkt de grond van het Knokke-Heistse Albertplein te zijn afgegraven. Inspecteur Daniël Pisters meent dat dit de beenderen van zijn lang vermiste zoon zijn. Ondertussen probeert zijn collega Luk Borré het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden. De cold case wordt pas echt ingewikkeld wanneer er ook een tweede skelet wordt gevonden. Het Tweede Skelet kost 22,50 euro en is te koop bij Standaard Boekhandel. (Dirk Meulders)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier