Jennifer De Hooghe droomt van een carrière als toppianiste: “Ik oefen zes uur per dag”

Jennifer De Hooghe: "Dankzij mijn ouders kreeg ik privélessen bij de beste pianisten." © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Als zesjarige klom de kleine Jennifer De Hooghe al op een pianokruk. Op haar 19de droomt ze ervan haar muzikale talent professioneel te kunnen verzilveren. Daarvoor oefent ze zes uur per dag, met een ijzeren discipline die ze zichzelf oplegt. Ze volgt nog privéles bij de Amerikaanse pianovirtuoos Alan Weiss en geeft in 2019-2020 vijf optredens met het tweede pianoconcerto van Rachmaninoff.

Jennifer is de jongste van vier in het gezin De Hooghe – Vilain. Om alle kinderen de kans te geven hun muzikale talent te ontdekken, kregen ze thuis privéles aan de piano. Jennifer bleek als enige gefascineerd door de piano en keek elke week vol ongeduld uit naar dat lesmoment. “Voor de gewone lessen op school was ze minder enthousiast”, lacht haar vader Daniel. “Wel moesten we haar intomen om niet de hele dag achter die piano te zitten, en we legden haar tot haar 12de een beperking op van een half uur pianospelen per dag.”

Schimmel-piano

Vandaag woont Jennifer met haar ouders in Koksijde, maar ze groeide tot haar 13de op in Grez-Doiceau (Graven) in Waals-Brabant. “Daar deed ik voor het eerst mee aan een internationale pianowedstrijd en op mijn 16de ook aan een internationale wedstrijd in Parijs”, vertelt Jennifer. “Achteraf moet ik toegeven dat de tijd nog niet rijp was en dat het niveau te hoog lag. Zo’n wedstrijd kan natuurlijk een ideale springplank zijn voor je carrière, maar ik heb vooral geleerd dat er nog heel wat werk aan de winkel was… Voor mezelf was het een trigger om de lat nog hoger te leggen, om nog beter te presteren. Gelukkig heb ik fantastische ouders, die mij alle kansen geven. Het mooiste cadeau dat ik ooit heb gekregen, was mijn ‘Schimmel’-piano. Die had mijn papa op een beurs ontdekt. Hij is er speciaal voor naar Oostenrijk gereisd!” De piano is de blikvanger in het atelier van Jennifers grootvader, kunstenaar Walter Vilain. Achter deze opvallende witte vleugelpiano op transparante poten met gouden accenten, die aan de stijl van ‘Liberace’ doet denken, brengt Jennifer 6 uur per dag door. “En de klank is gewoon schitterend”, glundert Jennifer. “Dankzij mijn ouders kreeg ik privélessen bij de beste pianisten, zoals nu bij Alan Weiss in Leuven. Ik heb ook een jaar aan het conservatorium in Praag gestudeerd bij professor Milan Langer nadat ik een auditie had gedaan voor de ‘Jong-talentenklas’. Daar heb ik heel veel ervaring opgedaan. Eigenlijk was het de bedoeling om daar 5 jaar te studeren, maar ik kreeg heimwee… Dan was er ook de taalbarrière: het tweede jaar zou ik heel goed Tsjechisch moeten kennen, en dat is een aartsmoeilijke taal!”

Fitness

Maar Jennifer blijft niet bij de pakken zitten. Vorig jaar speelde ze haar eerste Grieg-concert onder leiding van dirigent Yves Segers in Nieuwpoort. Voor 2019-2020 werden er 5 concerten gepland, met onder meer het Kortrijks Symfonisch Orkest olv. Erik Desimpelaere. “Jennifer speelt het pianoconcerto no. 2 van Rachmaninoff”, vult haar vader Daniel aan. “Als hommage aan haar grootvader Walter Vilain, die dit jaar overleed en die een actief lid was van het dialectgenootschap Bachtn De Kuupe leidt bestuurslid Leslie Verpoorte elke voorstelling in het West-Vlaamse dialect in, naast in het Algemeen Nederlands. In 2020 staat het pianoconcerto nr. 2 van Ludwig van Beethoven op het programma met La Chapelle Sauvage o.l.v. Karel De Wilde.”

Tussendoor studeert Jennifer nog een aantal vakken via afstandsonderwijs om haar diploma middelbaar te halen. “Vier keer per week doe ik aan fitness en ‘s avonds ontspan ik in de keuken. Ik kook heel graag, het liefst Italiaans. En ik ben ook een zoetekauw… Ik ben gek op chocolade en ik bak ook wel eens een cake. Graag zou ik me ook bekwamen in nog meer instrumenten, zoals saxofoon en gitaar. En als ik de kost niet kan verdienen met mijn piano, dan misschien wel als kok”, besluit ze lachend.

Het concert vindt plaats op 1 december om 17 uur in Ysara, Dienstweg Havengeul 14, Nieuwpoort-Bad. Tickets: https://www.cultuurnieuwpoort.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier