Gratis festival Zandrock wordt opgedoekt door gebrek aan subsidies

De organisatoren met de eerste affiche van het Zandrock Festival. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Zandrock, het driedaagse festival ter hoogte van de Zandvoordebrug, is niet meer. Tien jaar na het eerste festival moeten de organisatoren het festival opdoeken om financiële redenen. “De steun onder de vorm van subsidies vanuit het stadsbestuur is er niet meer.”

Teleurstelling alom bij de organisatoren van het Zandrock Festival. Het festival lokte de voorbije jaren grote namen uit de Vlaamse muziekwereld zoals Luc Steeno, Willy Sommers, Wendy Van Wanten, Lisa Del Bo of Andrei Logovski. Maar ook lokale rockgroepen zoals Revenge 88 en vorige jaar nog Arno & zijn band Tjens Matic kregen er een podium. Jaarlijks lokte het festival 10.000 festivalgangers naar de tent op Zandvoorde. Zowel jong als oud genoot er van jonge Oostendse bands en van de gratis optredens van Belgische topmuzikanten. Na tien jaar komt er echter een einde aan het mooie verhaal van Zandrock. Tot grote ergernis van de organisatoren en menig Zandvoordenaar. Het Zandrock Festival ontstond in 2008 toen het vorige stadsbestuur in 2007 ‘Wijk in Beweging’ het leven inriep.”Samen met enkele vrienden besloten we, nadat we een vergadering van Wijk in Beweging hadden bijgewoond, om de handen in elkaar te slaan en een groots evenement te organiseren in Zandvoorde”, vertelt Didier Brissinck. “Het eerste jaar kregen we een subsidie van 25.000 euro. Later zakte de subsidie naar 20.000 euro, maar met de steun van enkele sponsors kregen we het voor elkaar om elk jaar opnieuw een driedaagse te organiseren met mooie namen op de affiche. We konden daarbij telkens rekenen op zo’n 100 vrijwilligers die drie dagen het beste van zichzelf gaven en daar zijn we hen ook erg dankbaar voor.”

Spijt in het hart

De voorbije editie stonden Arno, Equal Idiots, Sons, Daan, Gorki en Preuteleute er nog op de planken. Het stadsbestuur riep onlangs ‘Wijkprikkels’ in het leven. Dat moet het subsidieproject ‘Wijk in Beweging’ vervangen. Het verschil is dat er niet meer gestemd wordt via de wijkraden, maar dat iedereen die een voorstel indient voor een bepaald project, beoordeeld zal worden door een wijkjury op hun bijdrage aan ‘Allemaal Oostendenaar’. Daarbij wordt de focus gelegd op de wijkgerichtheid en het project moet duurzaam en vernieuwend zijn. “We betreuren ten zeerste dat het Zandrock Festival verdwijnt door de hervorming van de subsidies”, zucht Xavier Cattrysse. “We betekenden echt iets voor de Zandvoordenaars. De goesting en de energie om Zandrock Festival en Zandvoorde Feest verder te zetten is er nog steeds, alleen hebben we er de financiële middelen niet meer voor. We hebben de mogelijkheden onderzocht om eventueel toch verder te doen, maar zonder de steun van de stad zal het ons echt niet lukken. Met spijt in het hart moeten we het festival na tien jaar dan ook opdoeken. We zijn echter wel trots op wat we bereikt hebben de voorbije tien jaar. Het festival werd gesmaakt en iedereen ging na de optredens tevreden naar huis. Nooit, maar dan ook nooit waren er problemen met de politie. We hielden ons altijd netjes aan de regels en ook onze bezoekers gedroegen zich. Na tien jaar draaiden we nog steeds break-even. Als je met een groot evenement als Zandrock na tien jaar nog steeds geen schulden hebt opgebouwd, dan mag je zeggen dat je goed werk geleverd hebt. Het enige waar we ooit een echt probleem mee hebben gehad, was het weer.”

kleinschalig project

De organisatoren willen nu tijdens de kerstperiode een kleinschaliger project organiseren. “Het project werd ingediend voor de Wijkprikkels omdat we de bui al voelden hangen. Voor Zandrock zou er geen plaats meer zijn”, legt Peter Lowyck uit. “Het zou ondenkbaar zijn om hier helemaal niets meer te organiseren voor de wijkbewoners. We willen ons blijven inzetten om activiteiten in de wijk te organiseren. Welke vorm het evenement zal krijgen weten we nog niet, maar er komen sowieso optredens van lokale bands. Het project werd ondertussen goed ontvangen en goedgekeurd door de jury.” Daarmee verdwijnt tien jaar Zandrock als sneeuw voor de zon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier