Expo Philippe Bouttens opent in vastgoedkantoor Engel & Völkers

Philippe Bouttens, Gilles Bonvin, Jos Depypere en Nathalie Billiet. © EDB
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Dinsdag opent de tentoonstelling van Philippe Bouttens in vastgoedkantoor Engel & Völkers op de Grote Markt in Kortrijk. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 13 november.

Vastgoedkantoor Engel & Völkers stelt graag hun vernieuwde zaal ter beschikking van kunstenaars. “We willen een kruisbestuiving tussen ons vastgoedkantoor en kunst, want dit past bij elkaar. We staan open voor verenigingen, groepen of personen die hun kunst willen tonen”, zegt Gilles Bonvin. Zo ook voor Philippe Bouttens.

Krachtige taferelen

Geboren en getogen Kortrijkzaan Philippe Bouttens (69) is schilder, tekenaar en keramist. Hij genoot een opleiding aan de Koninklijke Academie van Kortrijk waar hij onder meer keramiek volgde, en daarna een opleiding aan Sint-Lucas Gent. Philippe was 34 jaar docent aan de Academie in Kortrijk. In 1984 won hij de Prijs van West-Vlaanderen. Philippe toont keramische beelden en schilderijen waar het picturale weggelaten is. “Van kleins af aan heb ik altijd veel getekend en later geschilderd. Voor mij is kunst een passie geworden. Je moet er volledig voor gaan, vanuit het buikgevoel. Je mag je spontaneïteit niet verliezen”, vertelt Philippe, die bekend is voor zijn zwierige en krachtige taferelen met vaak een menselijk figuur, een tijger of andere tropische en exotische elementen in zijn composities.

Dieren als metafoor

“Al vanaf mijn vanaf mijn academietijd schilder ik dieren als metaforen voor het gewelddadige in onze maatschappij: het slechte, het negatieve. De confrontatie met personen, hun angsten, driften.” Volgens de kunstenaar kan je zijn werken zien als een stilleven. “Het is zoiets als op je rug naar de wolken kijken. Iedereen ziet er wel iets verschillend in. Ik wil mezelf blijven. Ik ben niet de schilder met de grote boodschap. Het schilderij is een soort van geheimschrift. De toeschouwer kan de dingen bekijken, bewonderen, losweken en zelf interpreteren.”

Blauw en rood

Wat opvalt is het diepe coloriet met veel blauw en een toets rood, soms in dunne lagen of gelaagd. “Blauw is koud en trekt meer aan. Rood is warm, maar ook agressiever. De kleur staat altijd in functie van wat ik wil doen. Blauw is luchtiger, spiritueler, zweveriger, mystieker”, duidt Philippe die zijn inspiratie haalt uit alledaagse dingen en de zuiderse kleuren van Zuid-Frankrijk. Zijn keramisch werk is iets anders. “Keramiek is speelser, ludieker, met een grote knipoog en soms een beetje grotesk. Schilderwerk is zwaarder, ook fysiek en psychisch. Telkens weer die tegenpolen.” Een leven zonder schilderen kan Philippe zich niet voorstellen. “Het is een passie geworden.”

De tentoonstelling loopt in samenwerking met Jos Depypere van Gallerie Depypere en is te zien van 13 oktober tot en met 13 november. Dit tijdens de kantooruren van Engel & Völkers: in de week van 9.30 tot 12u30 en van 14 tot 18 uur. Op zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier