Duistere elektronica van Raveyards op cd ‘Recollect’

Redactie KW

Zopas verscheen het album van het triumviraat Raveyards, waarvan Francois De Meyer en STAKE-leden Brent Vanneste en Joris Casier uit Wevelgem deel uitmaken.

Op vrijdag 7 augustus werd Wevelgemnaar Brent Vanneste, de zanger-gitarist van STAKE (ex-Steak Number Eight), achtentwintig jaar. Om dit te vieren deed hij zichzelf een tweede ep cadeau, onder het pseudoniem Brennt. Naarmate ‘Purple Venom’ vordert, drijft Brennt het ritme van de beats op. “Over de volgorde van de tracks is nagedacht. Hopelijk raak je als luisteraar mee in een trip”, zegt Vanneste. Bij Brennt is donkere techno een muzikale bouwsteen. Hij is een electrokid, zowel bij het maken van de tracks als bij het deejayen. Vanneste hoopt dat hij gauw weer loos mag gaan en dansvloeren kan vullen. Wie hoopt het niet, samen met hem?

Raveyards 2.0

Die electrokid gaat ook van de ketting in Raveyards. In 2012 werd dit elektronische underground-danceproject op de sporen gezet door Stefan Bracke (bekend van The Subs), Pieter de Wilde (die achter de drumkit zat bij onder meer Raketkanon) en Francois De Meyer.

De Gentse electro wizard Francois De Meyer draagt in de 2.0-versie van Raveyards de aanvoerdersband. Samen met STAKE-drummer Joris Casier uit Wevelgem, maakt Brent Vanneste deel uit van die 2.0-bezetting. Zonder het coronavirus zou Raveyards zijn album ‘Recollect’ al in de lente gedropt hebben.

Punkier dan vroeger

De acht tracks vallen onmogelijk in een vakje te plaatsen. Het is geen dance, geen elektro, geen hiphop. Het is dit allemaal en vaak tegelijk. “Het album ‘Recollect’ is punkier dan ons vroeger werk, ook met het oog op de liveoptredens die er hopelijk binnen afzienbare tijd opnieuw aankomen”, stelt Vanneste. “Dit klinkt als vrij beredeneerd, maar is het geenszins. Soundgewijs leunt ‘Recollect’ aan bij zowel de jaren ’80 als ’90. Genres zoals elektronische noise en breakbeat techno hebben ons zeker geïnspireerd. Toch klinkt ‘Recollect’ als geheel heel erg 2020.”

Live staat De Meyer in voor het gebeente van de sound, Casier gaat loos op de digitale drums en Vanneste leeft zich uit op de synthesizers om er een analoge én digitale saus over te gieten. Maak deze belevenis mee, want dat is Raveyards op een podium zeker. Hopelijk erg snel op een podium in jouw buurt. (svv)

https://www.youtube.com/watch?v=jmjJv44cC3Q

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier