Derde Participatietrofee voor Musea Brugge

© Davy Coghe
Redactie KW

“Het is een mensenrecht om te kunnen participeren aan kunst. Daarom gaan we stelselmatig ook andere musea in onze stad toegankelijker maken voor mensen met een fysieke beperking”, zei een tevreden Till Holger-Borchert, hoofdconservator van Musea Brugge.

In het stadhuis van Die Scone kwam donderdagnamiddag de Stedelijke Raad voor Personen met een Beperking (SRPH) samen. Na afloop werd voor de derde keer de Participatietrofee uitgereikt. “Deze prijs was het idee van Lieve Dossche, voorzitter van voornoemd stedelijk adviesorgaan”, spreekt schepen voor Personen met een Beperking Martine Matthys (CD&V).

Deze Participatieprijs werd eerder uitgereikt aan de djempégroep van Ons Huis Sint-Anna en vzw ‘t Veldzicht uit Sint-Kruis. Beide organisaties houden zich bezig met het ontwikkelen van de talenten van mensen met een beperking en/of kwetsbaarheid. “Participatie betekent hierbij niet enkel aanwezig zijn, maar ook actief deelnemen en erbij horen”, stelt Lieve Dossche. “Dit is van wezenlijk belang om mensen te laten groeien en op de manier de samenleving te verrijken.”

Voelplan

Op die manier vult deze Participatietrofee de Inclusieprijs aan, die al enige tijd op het einde van het jaar naar één of meerdere vrijwilligers – en dus geen organisaties – gaat die grote inspanningen leveren om personen met een handicap te laten groeien en bloeien. De Participatietrofee gaat naar instellingen die op cultureel, religieus of sportief vlak actief zijn. “Daarom kennen we de trofee dit jaar toe aan de Musea Brugge voor hun schitterende inspanningen in het vernieuwde Gruuthusemuseum dat eind mei openging”, aldus Dossche.

Voor mensen met een fysieke beperking is het Gruuthusemuseum minder geschikt omwille van de vele trappen en niveauverschillen van dit historische monument. “Helaas kunnen we dit niet verhelpen”, geeft Matthys toe. “Niettemin kunnen mensen met een visuele en auditieve beperking er beslist hun hartje ophalen. Bij een bezoek krijgen ze een beschrijvende audioguide met dezelfde haltes als die voor de andere bezoekers. Die audioguide is beschikbaar in het Nederlands en het Engels. In het museum zijn ook verschillende zogenaamde voelstations geïntegreerd. Echte materialen of replica’s die je kan aanraken, verduidelijken het verhaal achter het kunstwerk of de zaal. Op de site zal over enkele maanden een voelplan aanwezig zijn om je makkelijk te kunnen oriënteren.”

Ontwerp van Brugse student

Daarnaast kunnen mensen met een auditieve beperking gebruik maken van een tablet met een audiotour in Vlaamse gebarentaal, International Sign. Het museumpaviljoen op het Gruuthuseplein heeft ook een ringleiding. Al deze elementen deden de Stedelijke Raad voor Personen met een Beperking (SRPH) besluiten om de Participatietrofee, inclusief logo met een gouden puzzelstukje, een ontwerp van Sebastiaan Degraeve (een Brugse student Grafische Vorming), uit te reiken aan Till Holger-Borchert (hoofdconservator van de Musea Brugge) en Katelijne Vertongen (adjunct-conservator publiekswerking van het Gruuthusemuseum, die zich beiden dankbaar toonden met deze onderscheiding.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier