Cursiefjes van Christian Raes verschijnen nu in het boek ‘Corona Kronkels’

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Tijdens de lockdown schreef Christian Raes bijna dagelijks kroniekjes die hij op sociale media plaatste. Meestal cursiefjes verwijzend naar de coronatijden: verhalen, bedenkingen doorspekt met vele jeugdherinneringen. De cursiefjes verschijnen nu in boekvorm.

Christian Raes (64) volgde Latijn-Wetenschappen aan het Sint-Amandscollege Noord en was beroepshalve administratief adjunct-directeur van het Vlaams Deeltijds Kunstonderwijs, aangesteld als secretaris in het Conservatorium Kortrijk. Tijdens de lockdown zette Christian zich aan het schrijven van kroniekjes en korte verhalen.

Paniek

“De lockdown met onze ophokplicht was de ideale periode om weer eens de pen ter hand te nemen. De wereld stond letterlijk stil. Ondanks alles de unieke tijd om te reflecteren. Naar het voorbeeld van de onovertroffen Simon Carmiggelt – zeg maar de vader van alle column- en cursiefjesschrijvers – nam ik me voor deze plots veranderde wereld met alle maatschappelijke, sociale, culturele gevolgen van dien, op een cursieve wijze te becommentariëren”, vertelt Christian. “Aanleidingen waren er genoeg: de paniek en het hamsteren in de beginperiode, de heisa rond de mondmaskers, de al dan niet-essentiële verplaatsingen, de persconferenties, de toestanden in de rusthuizen en woon-zorgcentra, enzovoort. Het zijn geen hoogdravende beschouwingen, maar eerder een ludieke kijk hoe we stomverbaasd in deze nieuwe wereld terecht kwamen en iedereen op zijn eigen manier reageerde. Persoonlijk vind ik het ook een tijdsdocument in aanloop naar het nieuwe normaal.”

Het zijn geen hoogdravende beschouwingen. Het is eerder een ludieke kijk

De dagelijkse cursiefjes zijn nu gebundeld in het boekje Corona Kronkels. “Dat kwam er op verzoek van velen. Uitgeverij Partizaan stapte mee in het verhaal.” Het boekje is doorspekt met vele jeugdherinneringen. “Een ongelukkige jeugd is een goudmijn voor een schrijver, maar een relatief gelukkige jeugd is evenzeer een onuitputtelijke inspiratiebron”, lacht Christian. “Dit was mijn uitgangspunt Vandaar dat in deze cursiefjes vele jeugdherinneringen zijn verwerkt. Ik was dan ook een telg uit de boeiende jaren 60, of beter gezegd de woelige jaren 60. Herinneringen over mijn studententijd, mijn eerste werkervaringen bij onder andere de voormalige RTT, nu Belgacom, en nadien als secretaris van het Conservatorium Kortijk. Ook het ontstaan van het massatoerisme of het ontdekken van de literatuur komen aan bod. Dingen die voor velen heel herkenbaar zijn. Het is in de eerste plaats bedoeld als verpozing voor wie het leest in deze bizarre tijden. Daarnaast is het ook een soort van live-verslag van deze nare tijd die we hopelijk voorgoed achter ons kunnen laten.”

Het boek telt 199 bladzijden en kost 25 euro, verzendingskosten inbegrepen. Wie een gesigneerd exemplaar wil, kan een mailtje sturen naar coronakronkels@gmail.com. Het is ook in de boekhandel of bij Uitgeverij Partizaan beschikbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier