Componisten over Sweveghem: “Je hoort alle facetten van de gemeente in ons stuk”

Jarne en Ruben Rigole schreven samen het muziekstuk 'Sweveghem', dat zondag in première gaat. © GJZ
Redactie KW

Zondagavond brengen zowat 150 muzikanten de première van ‘Sweveghem’, een muziekstuk geschreven door de broers Rigole. Jarne en Ruben zijn muzikanten pur sang: “Het is de beste kunstvorm om gevoelens over te brengen”, klinkt het.

Door Geert Vanhessche

Dit weekend beleven we ongetwijfeld twee hoogtepunten in het ‘Jaar van de Muziek’, georganiseerd door de culturele dienst van de gemeente. Zaterdag is er de internationale taptoe, georganiseerd door Calypso Performance Ensemble in het gemeentepark en zondag is datzelfde park decor voor de allereerste uitvoering van het muziekstuk ‘Sweveghem’, speciaal voor het ‘Jaar van de Muziek’ geschreven door Jarne (20) en Ruben Rigole (31).

Jarne heeft zonet zijn derde jaar bachelor ‘compositie en hoorn’ achter de rug aan het conservatorium in Antwerpen. “Muziek spreekt me enorm aan. Het kan zoveel betekenen voor iedereen. Muziek is ook beter dan eender welke kunstvorm om te communiceren en bepaalde gevoelens over te brengen”, vertelt hij. Zijn favoriete instrument is hoorn, al bespeelt hij ook vlotjes de piano en andere instrumenten.

Liefde moest groeien

Ruben was als kind niet zo in muziek geïnteresseerd. “We moesten van moeder zeker één jaar naar de muziekschool gaan, om ervan te proeven. In het begin moest ik echt wel aangepord worden om naar de les te gaan, maar na verloop van tijd boeide het me toch. Nu kan ik er eigenlijk niet genoeg van krijgen“, getuigt hij.

Muziek schrijven is net als wiskunde, je moet bepaalde regels volgen – Ruben Rigole

Ruben is technieker bij Europa Caravans. Zijn vrije tijd gaat, net als bij Jarne, naar de muziek. “We spelen allebei in de Muziekvereniging De Ware Vrienden in Zwevegem, de Kon. Harmonie De Vlaamse Ardennen in Kluisbergen en bij Showband Calypso. Daarnaast speel ik nog bij de ‘Sweet Swinging Saxers'”, vertelt Ruben die vlotjes met de saxofoon, klarinet, trombone en klarinet overweg kan. Jarne is nog actief bij het Brasserie Quintet, een koperkwintet.

Op vraag van het gemeentebestuur begon het tweetal enkele weken terug een stuk te schrijven dat de naam ‘Sweveghem’ kreeg. “We begonnen allebei afzonderlijk met bepaalde ideetjes op papier te zetten, dan legden we deze naast elkaar en begonnen we de puzzel te leggen. Muziek schrijven is een beetje als wiskunde. Je moet regels volgen, als je wil dat alles klopt”, zegt Jarne.

“Ook belangrijk was dat alle facetten van onze gemeente erin verwerkt werden. Thema’s zoals de drukte en bedrijvigheid van het centrum als de rust en de pracht van de natuur, komen er zeker in voor”, vult Ruben aan.

150 muzikanten

Bij het componeren moest het duo ook onthouden dat alle Zwevegemse muziekmaatschappijen het samen uitvoeren. “We spreken al snel van ongeveer 150 muzikanten, wat dus een extra uitdaging werd. Na de eerste repetities denken we dat ons opzet geslaagd is. ‘Sweveghem’ is een licht concertstuk van zo’n 7 minuten. Er is ook een solo in verwerkt, die Hans Bossuyt zondag zal brengen”, besluit het duo.

Het muziekfeest begint zondag om 17.30 uur in het gemeentepark te Zwevegem. Eerst brengen de harmonieën elk enkele nummers afzonderlijk, om af te sluiten met de gezamenlijke uitvoering van ‘Sweveghem’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier