Campo Solar komt toch terug: twee maanden zomerse sfeer en muziek

Campo Solar pakt dit jaar uit met een vernieuwd concept. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het coronavirus heeft Campo Solar, het populaire festival tussen de maïs, dan toch niet klein gekregen. Campo Solar wordt van een twee dagen durend massa-evenement omgevormd tot een reeks sfeervolle optredens in een indrukwekkend houten amfitheater. “De Grieken en Romeinen wisten al dat de akoestiek in een amfitheater erg goed is.”

Campo Solar, het tweedaagse zomerfestival op het Damse platteland, groeide de voorbije drie edities uit tot een gigantisch succes. En ook nu verwachtte men opnieuw een massa volk op het grote domein langs de Pijpeweg in Damme in het eerste weekend van augustus. Maar toen dook het coronavirus op en werd een en ander bijzonder onzeker.

“Begin april begonnen we echt te beseffen dat het moeilijk zou worden om Campo Solar te organiseren zoals de voorbije jaren”, zegt Karel Standaert, een van de organisatoren van het eerste uur. “Toch heel de organisatie opstarten terwijl het helemaal niet zeker was of ons evenement wel zou mogen plaatsvinden en of de mensen wel zouden durven komen, zou onverantwoord geweest zijn. Dus hebben we in die periode met pijn in het hart beslist om Campo Solar af te gelasten.

“Aan een mogelijke alternatieve formule durfden we eerst nog niet te denken. We dachten dat niets zou mogelijk zijn. Maar stilaan begonnen we met het team dan toch te bekijken wat er misschien wél kon. Dat deed ons nadenken over de kernwaarden van Campo Solar: een zomerse sfeer, muziek, natuurlijke materialen gezelligheid, … Heel die sfeer kan je ook met minder mensen tegelijkertijd oproepen. Zo kwamen we uit bij de idee van een amfitheater.”

Een misschien opmerkelijke maar toch logische keuze. “Dit doet denken aan zomerse taferelen in Griekenland of Italië. En de oude Grieken en Romeinen wisten al dat er in een amfitheater een goede akoestiek is”, legt Karel uit. En zo beslisten de organisatoren dus om gedurende de hele zomervakantie concertjes te organiseren voor maximaal 200 personen. En dit twee à drie keer per week. Tickets bestellen gebeurt per bubbel van minstens vier en maximaal tien personen. “Volgens de nu versoepelde maatregelen mag een bubbel al uit 15 personen bestaan en zijn evenementen in openlucht tot 400 personen toegelaten. Wij hebben ons nu georganiseerd op die eerste cijfers en voorlopig blijven we daar ook bij. Misschien dat we later in de zomer nog wat kunnen opschalen”, vervolgt Karel Standaert.

“Doordat we een definitieve toelating vanuit de Nationale Veiligheidsraad moesten afwachten, moest alles plots heel snel gaan. We zijn eigenlijk nog maar een dikke twee weken bezig met het opbouwen van dit amfitheater. Ik wil hier zeker eens de mensen van Tentakel vermelden, die ook op Cactus actief zijn, en met wie we heel goed samenwerken voor de bouw van het amfitheater.”

Zithoekjes

“Het is geen sinecure om dit zo in te richten dat de social distancing gerespecteerd kan worden. Wat de bubbels betreft moet er immers overal 1,5 meter afstand tussen zijn; de mensen kunnen mooi met de benen gestrekt zitten. We voorzien ook nog zitzakken gevuld met strooi. Het terrein, met ook nog een bar en zithoekjes, gaat steeds open om 17 uur. De medewerkers verwelkomen de mensen per ‘bubbel’ en wijzen ze dan een zithoekje aan waar ze, eventueel bij een drankje en een hapje, kunnen wachten tot het amfitheater opengaat en de act begint.” Een sterk vernieuwd concept betekent ook een ander financieel plaatje voor de organisatoren. Ze zagen zich genoodzaakt de ticketprijs op te trekken, naar 25 euro per persoon per avond.

“Het is eigenlijk moeilijk te vergelijken met de vorige edities van Campo Solar. In dit concept zijn de acts zelf veel belangrijker. En dan willen we natuurlijk ook wel wat grote(re) namen boeken, namen die mogen verwacht worden ook aan die ticketprijs. Dus hebben we onder meer Flip Kowlier, Lady Linn én zelfs comedy met David Galle. Nog niet heel ons programma ligt vast maar we hebben zeker nog enkele mooie namen in petto.” (PDV)

Info: www.campo-solar.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier