Brugs conservatorium herleeft na ontslag directeur

© Davy Coghe
Redactie KW

Het Conservatorium in Brugge herleeft. De gemeenteraad voltrok de dadingsovereenkomst met oud-directeur Gunter Carlier, waardoor er voor het eerst in jaren opnieuw volop richting toekomst kan gekeken worden. “Dit betekent een nieuw elan voor de school. Natuurlijk is het niet leuk om iemand aan de kant te schuiven, maar de situatie was onhoudbaar geworden. Dit is een goede zaak voor het Conservatorium. Eindelijk kunnen we verder”, zegt schepen van Onderwijs Ann Soete (Open VLD Plus). De stad neemt nu rustig de tijd om een nieuwe directeur aan te stellen.

Een zucht van opluchting binnen de muren van het Brugs Conservatorium bij de start van de vakantie. Na jaren aanmodderen en een juridische strijd, is voormalig directeur Gunter Carlier definitief verleden tijd. De gemeenteraad voltrok de dadingsovereenkomst, waardoor het ontslag van de omstreden directeur eindelijk definitief is.

De zaak sleept al jaren aan en zorgde binnen de schoolmuren voor heel wat onrust. Carlier volgde in september 2015 Wilfried Deroo op en lokte meteen heel wat controverse uit. Leraars, maar ook ouders stelden zich vragen over zijn aanpak. Tegenstanders gaven de directeur zelfs de bijnaam ‘Assad’ omwille van zijn zogenaamde dictatoriaal optreden. Het toenmalig stadsbestuur besloot in te grijpen en zette Carlier aan de kant. Die laatste liet zich echter niet zomaar doen en stapte naar de Kamer van Beroep voor het gesubsidieerd officieel onderwijs. Het resultaat: zeven maanden na zijn ontslag ging de man weer aan de slag.

Nieuw elan

De bezorgdheid binnen én buiten de schoolmuren was zodanig groot dat een nieuwe breuk nagenoeg onafwendbaar was. Pas nu is de dadingsovereenkomst voltrokken en is het Conservatorium definitief verlost van ‘hun ergste nachtmerrie’. Dat de frustratie en ergernissen héél diep zaten, bewijst het aantal ziektegevallen onder de leerkrachten. Maar liefst 10 procent kampte met een burn-out. De sfeer binnen het Stedelijk Conservatorium was volledig kapot.

Schepen van Onderwijs Ann Soete (Open VLD Plus) hekelde de situatie midden vorig jaar nog toen ze als gemeenteraadslid actief was. Ook zij reageert opgelucht. “Dit bezorgt het Conservatorium een nieuw elan”, aldus Soete. “Ik krijg nu de vraag of ik gelukkig ben met zijn ontslag. Voor de duidelijkheid: leuk is dat natuurlijk niet. Het gaat nog steeds over een mens, dus blijft het pijnlijk. Maar voor de toekomst van de school is het wél een zeer goede zaak.”

Nog belangrijk is dat de zekerheid er komt aan het begin van de vakantie. “De medewerkers kunnen zo met een heel ander gevoel de zomermaanden in. Eerlijk? De situatie met meneer Carlier was echt onhoudbaar geworden. De sfeer was volledig verziekt. We konden niet anders doen dan ingrijpen. Het is belangrijk dat we ons vanaf nu opnieuw kunnen richten op de essentie van de school”, zegt Ann Soete.

Gijzelingssituatie

De bevoegde schepen is vooral opgelucht dat de ‘gijzelingssituatie’ van het laatste jaar eindelijk achter de rug is. “De toekomst lacht het Conservatorium opnieuw toe. We moeten vooruitkijken. In het verleden heeft de school altijd goede leerkrachten gehad én vooral goede muzikanten afgeleverd. Daar moeten we ons nu terug op concentreren”, zegt Soete.

Voorlopig is er nog geen nieuwe directeur aangesteld en zullen twee waarnemende directeurs tot minstens eind augustus de honneurs waarnemen. Het stadsbestuur wil de tijd nemen om een goede beslissing te nemen. “In afwachting hebben we het volste vertrouwen in het voorlopige beleidsteam. Zowel ikzelf als het stadsbestuur zullen in de toekomst zeer nauw betrokken blijven bij het Conservatorium”, besluit schepen van Onderwijs Ann Soete.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier