Bruggeling mee op tournee met rapster Slongs Dievanongs

Voor Decante is Slongs 'for real': ""Ze heeft haar hart op de tong en is verder heel spontaan. Kortom, een artieste van de wereld." © gf
Redactie KW

De Brugse Zedelgemnaar Simon De Cante (35) deed afgelopen zomer een 20-tal optreden met de Antwerpse rapster Slongs (Dievanongs) en er zitten er nog meer aan te komen. “Voor het eerst sinds lang kom ik met een nieuw publiek in aanraking”, zegt Simon De Cante, die ondertussen ook nog een instrumentaal album in het verlengde van zijn tweede soloplaat in de pijplijn heeft zitten.

Op zijn 35ste heeft Simon Decante al een rijke muzikale staat van dienst. Zijn eerste renommee verwierf hij met Wrong ‘Em Boyo, een vijfkoppig gezelschap dat reggae met gypsy- en klezmermuziek kruisbestoof. In december 2011 speelden ze hun afscheidsoptreden. Drie jaar eerder was Decante al toegetreden tot Pura Vida (Productions), een dozijn muzikanten rond leidsman Bregt De Boever dat zowel vocale als instrumentale nummers vertolkt, gaande van rootsreggae over psychedelische dub tot een mutant van jazz, ska en singer-songwriting. “Pura Vida treedt nog op, maar als vast lid ben ik gestopt in de zomer van 2015. Sindsdien was ik occasioneel guest-mc en bassist”, vertelt Decante.

De Brugse Zedelgemnaar wou immers zijn handen vrij hebben om zich over andere projecten te ontfermen. Zo loste hij via Bandcamp in maart 2013 het album ‘More to the Picture than meets the Eye’. Anderhalf jaar later leverde hij met ‘More to he Universe than meets the Mind’ een dubbelaar af. Op vinyl. In beide gevallen groovemuziek gefabriceerd met de bouwstenen reggae, hiphop en triphop.

‘Met a dansen’

Als werknemer van de sociaal-artistieke organisatie kleinVerhaal was hij artistiek coördinator van The Ostend Street Orchestra (TOSO), een samengaan van illegale vluchtelingen, daklozen én Oostendenaars. Ook was hij ruim twee jaar frontman van The Jamaican Jazz Orchestra, maar sinds 2017 gaat dit ensemble als instrumentaal gezelschap verder.

Nu broedt hij als gitarist op eieren bij Windub, een rootsreggaedubband die nog ‘Verse Vis’, de talentenjacht van muziekclub De Zwerver, op haar naam schreef en momenteel naar een comeback toewerkt. “De voorbije zomer stond in het teken van Slongs (Dievanongs)”, zegt Decante, die als projectmedewerker Diversiteit halftijds aan de slag is bij Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen.

Bezig baasje

“Ik ken haar al van voor haar grote doorbraak. Ik heb immers nog podia gedeeld met De Dramaqueens oftewel Miss B en Slongs. Toen ze bezig was met de opnamen van ‘Goegaan’ kwam ik haar tegen. Ze vroeg of ik zin had om een feature te doen voor haar cd. Daar is met ‘Met a dansen’ uit voortgekomen, een uptempo reggae meets dancehall-achtig nummer. Bij de livevoorstelling in de Arenberg bleek ons nummer één van de publieksfavorieten. Voor Slongs een sein om er bij haar management voor te pleiten dat ik alle geplande optredens mee zou doen.”

Ik overweeg om een crowdfundingcampagne te lanceren om een vinylversie te kunnen uitbrengen

Voor Decante is Slongs for real, in de zin dat haar imago als artieste samenvalt met haar persoonlijkheid en ware aard. “Ze heeft haar hart op de tong en is verder heel spontaan en positief. Als vrouw is ze ook grappig en bijzonder joviaal. Je kan ook net zo goed diepgaande gesprekken met haar voeren als langdurig gaan fuiven. Kortom, een artieste van de wereld”, duidt Decante, die ook lid blijft van het plaatselijke Forward Fever Soundsystem.

(lees verder onder de foto)

Bruggeling mee op tournee met rapster Slongs Dievanongs
© Davy Coghe

Daarnaast treedt hij als mc regelmatig op met Unlisted-Fanatic, een Antwerpse dubproducer, and The Moonshine Horns. Ondertussen heeft Decante een instrumentaal album in het verlengde van zijn tweede soloplaat in de pijplijn zitten. “Ik overweeg om een crowdfundingcampagne te lanceren om een vinylversie te kunnen uitbrengen”, aldus nog Decante. “Live zou ik dat materiaal graag verwerken in dj-sets.”

Nieuwe release

Ook werkt hij nog naar de release van een reggae meets rub-a-dub mini-album toe. Een bezig baasje dus, die Saimn-I, een acroniem opgebouwd uit de beginletters van Supersonic Abberations Inside My Membrane Namely Isis. (Stefaan Van Volcem)


Op 13 maart 2020 treedt Saimn-I samen met Slongs op in het Kursaal in Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier