Belpop in Poperinge: Ontdek de recente muziekgeschiedenis van de Hoppestad

© (Foto MD)
Redactie KW

Deze zomer kun je al sportend kennis maken met de muzikale geschiedenis van Poperinge. Via een stadswandeling of een fietstocht gidsen Jan Delvaux en Jimmy Dewit (dj Bobby Ewing) je door de muzikale verhalen die de stad rijk is.

In de maand mei stonden onder de titel ‘Belpop Bonanza Westhoek’, een samenwerking tussen Cultuur Poperinge, Cultuurcentrum Het Perron, Art Vort’n Vis en Muziekcentrum Dranouter, een resem muzikale activiteiten gepland die helaas geannuleerd moesten worden. Als voorbereiding gingen Jan Delvaux (de wandelende Wiki wat Belpop betreft, red.) en het Belpop Bonanza-team op zoek naar de boeiende geschiedenis van de streek.

Langsheen de wandel- en fietsroutes ontdek je de plaatsen die een bijzondere band hebben met de muzikale belevenissen van de streek. Achter elke qr-code op die plaatsen wacht een mooi verhaal in woord en beeld gebracht door Jan Delvaux en Jimmy Dewit: van Bob Geldof in Ieper, over een platenhoes van Willem Vermandere en Greenday in de Vort’n Vis, tot AC/DC in Poperinge.

“In Poperinge gaat het om tien locaties, verspreid over een tocht van 7,2 kilometer”, zegt Matthias Breyne van de dienst Cultuur van de stad.

Komen aan bod: de Grote Markt (rond de 33 edities van Markrock Poperinge en vele andere optredens); Zaal Het Belfort, waar de Australische supergroep AC/DC ooit optrad); Talbot House (WO-I, piano in ‘het huis’); CC Ghybe (waar ondermeer Johnny Carton zijn laatste optreden gaf, maar ook het lokale cultuurhuis); Sportzone Don Bosco (het legendarische Heavy Sound Festival); De Academie (o.a. eerste muzikale stappen gezet door David Poltrock en vele andere Poperingse muzikanten); het Burggraaf Frimoutpark (parkconcerten, maar ook enkele nummers in de Belgische geschiedenis rond Frimout); Jeugdhuis Den Couter (veel jongeren zetten hier hun eerste muzikale stappen); Zaal Maeke Blyde (vooral in de jaren ’80 en ’90 gekend als de hardrocktempel van België, maar ook van City in the City, Keirock en veel meer) en Hotel Palace (Metallica sliep hier wanneer ze in Poperinge speelden).

“Dit zijn tien locaties die de muziekgeschiedenis van Poperinge hebben gemaakt tot wat ze nu is. Via QR-codes kan je filmpjes horen en zien van deze locaties, en wat Belpop hier zo belangrijk rond vond. De tocht is vanaf heden beschikbaar”, aldus nog cultuurbeleidscoördinator Matthias Breyne.

Het enige wat de fietsers en wandelaars nodig hebben, is een smartphone en het plan met de route. Het plan is digitaal te downloaden via de website van de stad Poperinge, of kan afgehaald worden in de toeristische dienst.

Voor de echte liefhebbers nog meer goed nieuws: het ‘Belpop Bonanza project’ dat gepland stond in de maand mei, zal hernomen worden in het najaar van 2021.

Er volgt nog een wedstrijd voor Poperingenaren die hun ervaringen met muziek in het verleden mogen delen, liefst aan de hand van een voorwerp. Toetsenist en Cultureel Ambassadeur David Poltrock zal alvast dit initiatief starten met een legendarische affiche van zijn eerste optreden.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier