Bart Caron uit Marke speelt ‘thuis’ met vrienden en… de contrabas

We zien v.l.n.r. Stef Vandemeulebroucke, Griet Deschamps en Bart Caron met zijn contrabas. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Velen kennen Bart Caron (64) als ex-cultuurfunctionaris en ex-politicus, maar Bart is ook een gedreven muzikant. In zijn thuisgemeente Marke staat hij met zijn contrabas op het podium, samen met zijn vrienden, én vrouw en zoon.

Het muziekcafé van Bart Caron en vrienden draait meer rond de contrabas dan rond de persoon van Bart Caron. “Er werd een programma gemaakt met muziek waar de contrabas een belangrijke rol speelt. Het is een onmisbaar instrument. Neem de contrabas weg en je mist veel, maar je bent als muzikant op de contrabas niet de ster.”

Willem Vermandere

Bart is al heel zijn leven muzikant. “Ik speel al muziek van in mijn kinderjaren. Ik heb altijd mijn muziek met mijn jobs gecombineerd. Mijn eerste instrumenten waren een gitaar en een viool.”

Carron is al jaren de vaste contrabassist bij Willem Vermandere. De eerste keer dat Bart met Willem meespeelde, is ondertussen al dertig jaar geleden. Bart speelde ondertussen ook al samen met Patrick Riguelle, Jan Hautekiet, Raymond van het Groenewoud, Wannes Capelle, Eva De Roovere, Jean Blaute en Herman Van Veen. Hij speelde ook in de Concord Jazz Band en in verschillende combinaties zoals trio’s en kwartetten.

“Dat ik tijdens mijn politieke periode vooral met cultuur bezig was mag je dus niet verbazen”, lacht Bart. “Ik was zowel op, voor en achter de scène thuis.” En hij is nog altijd betrokken in de cultuurwereld bij culturele organisaties in Brugge, Oostende, Brussel, Marke en Kortrijk. Zo zit hij onder meer in het bestuur van Perplx, de Unie der Zorgelozen en Buda Kunstencentrum. Hij is ook een van de oprichters van het Festival van Vlaanderen.

De contrabas is onmisbaar op het podium, maar je bent nooit de ster van de band

Op donderdag 23 januari komt hij uit de schaduw om in zijn eigen gemeente in de spotlight te staan. Maar daar is het Bart niet om te doen. “Muziek maken met vrienden vind ik fijn. We kiezen muziek die ik graag hoor, maar die niet elke dag gespeeld wordt. In die zin is het muziekcafé speciaal. Ik hou van Amerikaanse folk en typische zwarte blues.”

Bart durft wel te beweren van zichzelf dat hij een getraind muzikaal oor heeft, hoewel hij er onmiddellijk bij zegt dat hij niet kan zingen. “Ik kan geen toon houden als ik zing. In de muziekschool waren mijn examens van zang dus een echt drama. Nochtans zat zingen in de genen. Mijn vader zong heel zijn leven in een koor en ook mijn kinderen kunnen goed zingen. Ze leerden allemaal muziek en twee van de vijf zijn nog muzikant.”

Vuurdoop voor Griet

Barts echtgenote Griet Deschamps (58) speelt altsax en klarinet en deed ook bijna alle jaren van de muziekschool uit. Ze volgde klassieke zang en jazz en zal tijdens het muziekcafé nummers als Cry Me A River en My Funny Valentine brengen, terwijl Bart speelt met Geert Verlinde op piano en Freddy Desmedt op fluit en sax. Voor Griet is het de eerste keer dat ze optreedt. “Mijn andere zangbeurten waren in de zangles of voor examens“, zegt ze. “We speelden ook al twee keer op een familiefeest met heel het gezin. Bart schreef dan de arrangementen en maakte liedjes in het Nederlands over onze familie.”

Tijdens het muziekcafé brengen Bart en Griet met Matthias Depoorter, zoon van Pol die ook bij Willem Vermandere speelt, en Barts zoon Arne (35) ook enkele songs uit het folkrepertoire zoals Jolene, Across the Great Divide en Mr Bojangles. “Daarnaast ga ik met mijn zoon Arne ook in duo spelen.” Arne is basgitarist en speelt in vijf bands. “Die twee bassen samen zullen wel iets geven”, belooft Bart. Tenslotte begeleidt Bart Stef Vandemeulebroucke die nummers van Tom Waits komt zingen. “We kennen elkaar al lang uit de cultuursector en delen onze voorliefde voor Waits.”

Het muziekcafé vindt plaats op donderdag 23 januari om 20 uur in oc Marke. De toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier