Alex Goethals op vingers getikt: “Ik word gepest door de stad”

Alexander Goethals zou een vergunning moeten hebben voor zijn concerten én de letters op zijn gevel. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Alexander Goethals is razend: hij vindt dat hij gepest wordt door ambtenaren van de stad Brugge, omdat hij in zijn nochtans afgelegen woning huisconcerten voor vrienden organiseert. “Het kan toch niet zijn dat ik een vergunning moet hebben voor privéconderten?”

Klusjesman Alexander Goethals (55), in een vorig leven uitbater van het Brugse punkcafé The Bananas in de Frère Fonteinstraat, nodigt geregeld vrienden uit in zijn huis en tuin in de Lege Moerstraat voor concertjes. Hij liet zelfs op de gevel van zijn woning in grote letters de huisnaam Le Marais Bas schilderen, de verfransing van de straatnaam en een verwijzing naar zijn alternatieve en kleinschalige cultuurevenementen.

Dat is opgemerkt door de Brugse stadsadministratie. Hij werd onlangs op het matje geroepen door drie ambtenaren in het Huis van de Bruggeling. Die hadden ook de uitnodigingen voor de concerten op Facebook gelezen en wezen hem op het feit dat hij een vergunning nodig heeft voor het organiseren van concerten.

Vergunning niét nodig

Alexander Goethals is er echter heilig van overtuigd dat hij die vergunning niet nodig heeft om kleinschalige privé-huisconcerten voor uitgenodigde vrienden te geven. Maar de ambtenaren wezen hem erop dat organisatoren enkel vrijgesteld worden van de vergunningsplicht, indien zij niet meer dan twaalf evenementen per jaar op touw zetten. “De concerten zijn echt op uitnodiging, privé. Het concert van Red Zebra vorig jaar tijdens de warmste week was een topper, met 56 genodigden. Ik heb veel vrienden. Aan twaalf concerten raak ik niet per jaar”, zegt Alex.

Tegelijkertijd voerde de politie een buurtonderzoek uit. “Mijn buurman, een landbouwer, kreeg van een agent de vraag of hij geen last heeft van mij. Zijn gevat antwoord was dat ik wellicht meer last heb van zijn koeien en dat hij geen probleem heeft met die muziek”, hekelt Alexander Goethals. Nu kreeg hij ook al een telefoon en een schrijven van de stad dat hij een vergunning nodig heeft voor het aanbrengen van letters op zijn gevel…

Versterking

Vanuit zijn vakantieadres meldt urbanisatieschepen Franky Demon (CD&V) ons het volgende: “Het aanbrengen van publiciteit is op zich vergunningsplichtig op het volledige grondgebied van de stad. Dit geldt zowel op het openbaar als op het privaat domein. Initiatieven in onze stad waar mensen samengebracht worden, waardeer ik enorm. Indien een huiskamerconcert volledig akoestisch is, is er geen vergunning nodig. Als het om concerten gaat met elektronische versterking, dient wel een vergunning aangevraagd te worden. De eigenaar van de woning is al langs geweest bij de dienst leefmilieu en zou dus op de hoogte moeten zijn van de regelgeving.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier