Zaakvoerster restaurant Oriental Wok vrijgesproken voor mensenhandel

Redactie KW

De zaakvoerster van het Aziatisch restaurant Oriental Wok in Brugge heeft een effectieve geldboete van 21.600 euro gekregen voor sociale inbreuken. Voor mensenhandel werd ze vrijgesproken.

Toen de inspectie op 25 februari 2017 binnenviel in de zaak langs de Dudzeelse Steenweg sloeg een werknemer op de vlucht. Bij een huiszoeking een achttal maanden later werden zes Hongaarse werknemers aangetroffen. De mannen hadden een deeltijds contract, maar presteerden negen uur per dag. De vrouwen kwamen aan twaalf à dertien werkuren per dag. De Hongaren werkten zes dagen per week, maar verdienden amper 1.000 euro per maand.

Zaakvoerster X.C. (47) werd voor de Brugse rechtbank gedaagd waar ze zes maanden cel riskeerde voor sociale inbreuken en mensenhandel. Dat laatste achtte de rechter woensdag evenwel onvoldoende bewezen. De verdediging had er ook de vrijspraak voor gevraagd. “Het personeel was tevreden met de situatie en koos zelf om er te blijven werken”, stelde de advocaat van X.C. tijdens het proces.

In 2005 kreeg X.C. al eens een jaar celstraf met uitstel voor sociale inbreuken.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier