Vrouw riskeert 40 maanden cel voor ontvoering van eigen zoon

Redactie KW

Een 46-jarige vrouw uit Brugge heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor een jarenlange parentale ontvoering. E.M. nam haar toen 10-jarige zoon mee naar de Verenigde Staten omdat ze niet wil dat hij contact heeft met zijn vader. Het openbaar ministerie eiste 40 maanden effectieve gevangenisstraf.

De man uit Zwevegem doet al sinds 2012 pogingen om toch contact te hebben met zijn zoon. Zijn ex-partner bleef echter vonnissen van de jeugdrechtbank naast zich neerleggen. Voor die feiten werd M. in 2016 al veroordeeld tot een jaar effectieve gevangenisstraf. Recent tekende ze verzet aan tegen die straf, maar het verzet werd donderdagochtend onontvankelijk verklaard.

Op 22 augustus 2017 vloog de beklaagde met de toen 10-jarige jongen naar Newark, in de Amerikaanse staat New Jersey. In eerste instantie zouden ze bij een vriend verbleven hebben. “Maar daarna werd een aantal keer verhuisd en is ze in de Verenigde Staten aan lager wal geraakt. De laatste vijf of zes maanden ging de jongen ook niet meer naar school”, pleitte meester An Meyfroot, advocaat van de vader.

Uiteindelijk zocht E.M. zelf contact met de ambassade om haar terugkeer naar België te financieren. Bij een tussenlanding in Portugal werd ze eind juli 2020 aangehouden.

Ondertussen werd het exclusief ouderlijk gezag toegekend aan de vader, maar van schuldinzicht is geen sprake. De vrouw van Filipijnse origine blijft volhouden dat haar ex-partner niet deugt als vader en wil daarom de vrijspraak.

Tijdens een verhoor beweerde M. dat ze bang was dat het kind door zijn vader meegenomen zou worden naar Marokko, ook al is hij zelf van Libanese origine. “Die probeerde mij te doden toen ik nog zwanger was van mijn zoon”, klonk het op de zitting.

De rechter doet uitspraak op 5 november.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier