Voorwaardelijke celstraf voor Lichterveldse brandstichter die hielp bij bluswerken

© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Een 26-jarige man uit Lichtervelde heeft in de Brugse rechtbank twee jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor brandstichting. De man werd verdacht van vier feiten, maar werd er maar aan drie schuldig bevonden. In een paar gevallen hielp hij de brandweer met blussen.

Andy M. liep in de nacht van 27 op 28 oktober tegen de lamp nadat hij brand had gesticht in de voormalige Sint-Jozefkliniek in Oostende. M. had zelf de hulpdiensten verwittigd, en het vuur was snel onder controle. Maar M. gedroeg zich verdacht en was stomdronken. Zijn vriendin praatte hem uiteindelijk aan de galg. M. werd opgepakt en zit sindsdien in de cel. Onderzoek linkte hem ook aan een brand van gestapeld isolatiemateriaal in Lichtervelde in juli vorig jaar, een haagbrand op 15 september 2015 in Torhout en een papierbrand op 14 september vorig jaar op zijn eigen oprit.

“De beklaagde was toen telkens zo vriendelijk om te helpen met blussen”, sneerde de procureur. Volgens de gerechtspsychiater is M. geen pyromaan, maar heeft hij wel een grote fascinatie voor vuur. Hij vatte zelfs ooit een opleiding aan voor vrijwillig brandweerman, maar werd niet geschikt bevonden. De verdediging verwees naar zijn alcoholverslaving en problematische gezinssituatie. M. ontkende enkel dat hij het isolatiemateriaal in brand stak en werd voor dit feit vrijgesproken op basis van twijfel. De man moet zich nu laten opnemen in de psychiatrie.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier