Vijf mensensmokkelaars op heterdaad betrapt in Jabbeke

Redactie KW

Op de snelwegparking in Jabbeke werden in de nacht van 13 op 14 januari vijf mensensmokkelaars op heterdaad betrapt, toen zij 22 vluchtelingen in een koeltransport plaatsten. De Brugse onderzoeksrechter heeft deze vijf Irakezen aangehouden.

De federale politie merkte dat die nacht 61 verdachte personen op de parking op. Tijdens de gecoördineerde politieactie konden 22 illegalen, die in een vrachtwagen met koeltransport opgesloten waren, bevrijden. Het ging om 3 Syriërs, 1 Iranees, 2 Viëtnamezen en 16 Irakezen. Andere vluchtelingen vluchtten tijdens de politieactie weg van de parking.

Arrestatie

De politie slaagde er wel in vijf Iraakse mensensmokkelaars te arresteren. Dat is de eerste keer in een jaar tijd. Sedert oktober 2015 piekt de mensensmokkel in onze provincie. Vorig jaar werden 3.000 illegale vluchtelingen administratief opgepakt. “Zij zijn een grote hulp om de mensensmokkelaars te klissen, want ze kunnen ons info verstrekken over de netwerken”, stelt substituut-procureur Frank Demeester.

West-Vlaanderen zit de jongste maanden in het oog van de vluchtelingenstorm, met veel illegalen die in Franse opvangkampen zitten en nu ook proberen via de haven van Zeebrugge het beloofde Engeland te bereiken, nadat het eerder niet lukte via Calais. De eerste week van januari zijn in onze provincie alleen al 236 transmigranten aangetroffen door de politie.

(FJA/SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier