Vijf jongeren terecht voor vechtpartij op oudjaar: “Wij zijn gebleven, anderen zijn gevlucht”

© (Foto Flickr)
Redactie KW

Vijf Roeselaarse jongeren riskeren vijf maanden celstraf en een boete voor hun betrokkenheid bij een vechtpartij op een oudejaarsbal in de Roeselaarse expohallen bij de overgang van 2016 naar 2017. Slachtoffer Dylan Lievens, 18 toen, liep daarbij een kaakbeenbreuk op.

Bijna drie jaar nadat de jonge basketter – toen actief bij eersteprovincialer BBC Izegem – een zware vuistslag kreeg te verwerken, zijn vijf jongeren gedagvaard. Verhoren, fotoherkenningen en chatberichten toonden volgens het parket hun betrokkenheid bij de vechtpartij aan. Eén voor één bekenden ze dat ze op het oudejaarsbal aanwezig waren maar slechts twee van hen gaven ook toe geslagen te hebben.

“Ik stond plots neus aan neus met het slachtoffer nadat er bier op zijn hemd was gemorst”, aldus Michiel D. (22). “Nog voor ik iets kon zeggen, wou hij met slaan. Mijn vrienden sprongen voor me in de bres. Daar zijn we nu allemaal de dupe van. Ik moest mijn vrienden verraden terwijl ze mij eigenlijk enkel wilden helpen. Hadden ze dat niet gedaan dan had ik wellicht een gebroken kaakbeen. Wij bleven ter plaatse en werkten met de politie mee, anderen die wellicht meer boter op het hoofd hadden, maakten dat ze snel weg waren. Mijn rol was beperkt, ik had geen verwondingen aan de handen. Iemand deelde uit onverwachte hoek de zwaarste slag uit. Jammer dat er geen beelden beschikbaar waren.”

Volgens de advocaten van de vijf jongeren wacht de rechter de ondankbare taak om een kluwen met 18 betrokkenen te ontwarren. “Fotoherkenning heeft maar weinig waarde meer als de weken voordien al tal van Facebookfoto’s via chat zijn verstuurd”, pleitte advocaat Nicolaas Vinckier. “En wat was nu eigenlijk de aanleiding? Het morsen van bier, van champagne, een botsing tijdens het dansen, dat passeerde allemaal de revue.”

Drie jongeren betwistten hun betrokkenheid en vroegen de vrijspraak. Gianni B. (22) gaf toe een slag te hebben uitgedeeld maar volgens hem gebeurde dat pas na de eerste schermutseling. Hij betwistte dat zijn slag de kaakbeenbreuk heeft veroorzaakt.

Slachtoffer Dylan Lievens moest na de vechtpartij aan de kaak geopereerd worden en was zes weken lang op vloeibare voeding aangewezen. Hij vroeg een fikse schadevergoeding van zo’n 10.000 euro. Vonnis op 9 december.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier