Vijf jaar cel voor geweldpleging waarbij slachtoffer galblaas verloor

Redactie KW

Een 45-jarige Gistelnaar is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf voor ernstige opzettelijke slagen en verwondingen. Zijn 61-jarige kompaan uit Oostende kreeg 37 maanden effectieve celstraf. Het slachtoffer liep meerdere breuken op en verloor zelfs zijn galblaas.

Naar aanleiding van de bekerfinale tussen KV Oostende en Zulte Waregem trokken het slachtoffer en Jean D. (45) in de nacht van 18 op 19 maart 2017 naar de woning van Philip C. om iets te drinken. In dat huis in Oostende kwam het tot een discussie toen de gsm van C. verdwenen bleek. Het slachtoffer werd door D. over de tafel gegooid en kreeg van beide beklaagden rake klappen en schoppen te verwerken.

Het zwaar bloedende slachtoffer werd buitengegooid en gelukkig snel aangetroffen door de politie. “Hij vroeg om hem thuis af te zetten, maar gelukkig werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Anders kon het heel anders afgelopen zijn”, schetste de procureur. Het slachtoffer had een hersenbloeding, een neusbreuk, een sleutelbeenbreuk, meerdere ribbreuken en een gescheurde lever. Volgens het parket raakte hij door die laatste verwonding zijn galblaas kwijt.

De advocaat van Philip C. vond de vordering van 37 maanden effectief buitensporig en vroeg om een mildere straf met uitstel op te leggen. “Als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan”, probeerde meester Geert Vergauwe de feiten te kaderen. C. sloeg een fles porto stuk op het hoofd van het slachtoffer, maar had naar eigen zeggen het kleinste aandeel in de geweldpleging.

Jean D. moest zich ook verantwoorden voor diefstal van de rugzak met gsm en portefeuille van het slachtoffer. Met enkele bankkaarten probeerde hij die nacht ook nog geld af te halen. Het OM haalde zijn uitgebreid strafblad aan en vorderde vijf jaar effectieve celstraf. Meester Jonas Bel wees op de psychiatrische problematiek van zijn cliënt, die ondertussen wel op het rechte pad zou zijn. In die omstandigheden vroeg de verdediging tevergeefs een werkstraf of een voorwaardelijke straf.

Aan het slachtoffer moeten de beklaagden een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro betalen. Een deskundige zal de precieze schade moeten bepalen.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.