Vier mannen staan terecht voor brandstichtingen in garageboxen in Oostende

Redactie KW

Een 53-jarige Oostendenaar moet zich samen met drie kompanen uit het daklozenmilieu verantwoorden voor drie opzettelijke brandstichtingen in garageboxen. Pascal M. kreeg eerder al drie jaar en 40 maanden cel voor diefstallen, vaak uit diezelfde garageboxen. Voor de brandstichting in de voormalige Vercamerschool werd hij wel buiten vervolging gesteld.

De ondergrondse parkeergarage aan het Mijnplein in Oostende werd begin juni 2017 een eerste keer getroffen door een brand. Pascal M. bleek in de bewuste garagebox te verblijven en werd aangehouden. Een maand later werd hij door de raadkamer vrijgelaten. Op 16 augustus 2017 ging M. samen met Mike C. (43) aan de haal met twee dozen kledij uit een andere garagebox. Ook die garagebox werd in brand gestoken.

De eigenares en de huurder van de garagebox vorderden op de zitting schadevergoedingen van respectievelijk 9.500 en 25.700 euro. Nog twee dagen later ontstond er opnieuw een brand in dezelfde parkeergarage. M. en Middelkerkenaar Andy H. (38) konden ter plaatse ingerekend worden. Marcellin G. (48) ging zich later spontaan aanmelden bij de politie.

Pascal M. ontkent tot op vandaag dat hij opzettelijk brand zou hebben gesticht. In het voorjaar en de zomer van 2017 regende het trouwens relatief kleine brandstichtingen in Oostende. M. werd ook een tijdje gelinkt aan de twee brandstichtingen in het leegstaande gebouw van de vroegere Vercamerschool, maar werd daarvoor buiten vervolging gesteld. Voor het kraken van de garageboxen aan het Mijnplein werd de beklaagde in 2018 al zwaar gestraft.

In totaal ging M. dertien keer aan de haal met etenswaren of met werkmateriaal, onder andere op de site van de vroegere Vercamerschool. Dat dossier leverde hem drie jaar cel op. Voor de gestolen kledij en enkele diefstallen in een wassalon kwam daar nog eens 40 maanden cel bij. De zaak rond de brandstichtingen wordt op 27 januari gepleit.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier