Vaste camera’s leiden na half jaar tot uitschrijving eerste GAS-boetes voor sluikstorters in Zulte

Schepen van milieu Frederic Hesters (Open Zulte) hoopt dat de strijd met zwerfvuil nu echt kan beginnen (foto JF)
Schepen van milieu Frederic Hesters (Open Zulte) hoopt dat de strijd met zwerfvuil nu echt kan beginnen (foto JF)
Redactie KW

Een half jaar na het plaatsen van camera’s op hotspots voor sluikstorten, zijn de eerste GAS-boetes uitgedeeld. Die kunnen oplopen tot 350 euro. “Tussen de vaststelling en de boete zit wat tijd maar intussen is al een tiental gevallen van sluikstorten vastgesteld”, zegt burgemeester Simon Lagrange.

Zulte voert al jaren strijd om het grondgebied zoveel mogelijk zwerfvuil- en sluikstortvrij te houden. In die strijd worden sinds een halfjaar ook camera’s ingezet via het cameraproject van afvalintercommunale I.V.M. Deze camera’s hangen vooral op de zogenaamde sluikstortgevoelige plaatsen zoals de omgeving van glasbollen. Dankzij deze beelden heeft men nu effectieve gevallen van sluikstorten kunnen vaststellen en de daders kunnen identificeren. “Deze vaststellingen, gepaard met de jaarlijkse zwerfvuilacties van afgelopen zaterdag en de bermmeesterwerking, zorgen ervoor dat we de strijd tegen het zwerfvuil verder aangaan”, zegt schepen van Milieu Frederic Hesters (Open Zulte). De sluikstorters krijgen een GAS-boete die volgens het politiereglement kan oplopen tot 350 euro.

Boete

“Intussen is er al een tiental vaststellingen van sluikstorten gebeurd”, zegt burgemeester Simon Lagrange. “Ook de feiten waarvoor de eerste boete nu is uitgedeeld, dateren al van een tijd geleden. De procedure voor het uitdelen van een GAS-boetes moet nog via de GAS-ambtenaar van de provincie lopen dus het kan wel even duren vooraleer de boete bij de overtreder is. Als we de identiteit van de sluikstorter kunnen vaststellen, dan leidt dit tot een GAS-boete en kunnen we ook de opruimkosten doorrekenen aan de vervuiler.”

Betrappen

“Het opruimen van sluikstorten kost de gemeente immers jaarlijks veel tijd en geld. In 2017 werd de hoeveelheid opgehaald zwerfvuil in Vlaamse gemeenten in het totaal op bijna 18.000 ton geschat. Dit komt overeen met de inhoud van 1.800 vuilniswagens. Jaarlijks kost het opruimen van zwerfvuil elke inwoner van de gemeente 14 euro.”

“Daarom zetten we in op de identificatie van de sluikstorter. De camera’s van I.V.M. zijn zogenaamde tijdelijke vaste camera’s, ze hebben er tientallen die ze verspreiden over de 15 gemeenten waarin I.V.M. actief is. Deze camera’s veranderen continu van locatie om sluikstorters te kunnen blijven betrappen. De identificatie van de vervuiler is vaak moeilijk via camerabeelden, vaak doen we dit aan de hand van een nummerplaat die in beeld is. Onze medewerkers gaan echter tijdens het opruimen van het zwerfvuil ook op zoek naar persoonlijke gegevens. Binnen de perken van het redelijke natuurlijk maar via een enveloppe of een kasticket kunnen we soms de identiteit van de vervuiler achterhalen.”

Naast camera’s rekent het gemeentebestuur ook op waakzame burgers en wandelaars om de sluikstorters te betrappen.

Sinds 2015 is de gemeente ook gestart met het systeem van bermmeesters. Zij krijgen van de gemeente gratis materiaal aangeboden zoals handschoenen, afvalzakken, PMD-zakken en grijpers. In Zulte zijn er op dit moment al bijna 100 bermmeesters. Wie zich geroepen voelt om zijn eigen buurt te ontdoen van zwerfvuil, mag mailen naar milieu@zulte.be of bellen naar 09 243 14 42. Het ingezamelde afval kan gewoon aangeboden worden bij het eigen afval, dat huis aan huis wordt opgehaald.

App WePlog

Niet alleen de bermmeesters maar ook de Zultse verenigingen werken mee aan de strijd tegen zwerfafval. Afgelopen zaterdag 6 maart was de eerste jaarlijkse zwerfvuilactie waarop zes Zultse verenigingen op een coronaveilige manier verschillende straten van de gemeente opruimden.

Sinds kort stelt de gemeente Zulte ook de gratis app WePlog ter beschikking van zijn inwoners. Hiermee kunnen bermmeesters, verenigingen of al wie zwerfvuil wil opruimen, gemakkelijk aanduiden welke straten opgeruimd werden en eventueel melding maken van een sluikstort bij de milieudienst.

(JF)

Info: www.WePlog.be . Inwoners van Zulte kunnen meldingen van sluikstorten steeds doorgeven aan de gemeentelijke milieudienst via het emailadres milieu@zulte.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier