Twintig maanden cel voor belaging van bejaarde moeder

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 63-jarige man veroordeeld tot twintig maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor belaging van zijn bejaarde moeder. Johan V. leek niet te begrijpen waarom de ondertussen 87-jarige vrouw uit Gistel niet meer voor hem kon zorgen.

In het najaar van 2019 moest de politie twaalf keer tussenbeide komen toen de beklaagde binnen wilde geraken in de woning van zijn moeder. Telkens stelde Johan V. zich ook agressief en verwijtend op. Op 25 november kwam zijn moeder ten val toen ze in paniek naar de buren liep om de politie te bellen.

De beklaagde had de boodschap naar eigen zeggen begrepen, maar op 20 december belde hij toch opnieuw aan bij zijn moeder, die hem een kom soep aanbood. Twee dagen later werd hij gewikkeld in drie lakens aangetroffen op een bankje in de tuin. Sindsdien zit hij in voorhechtenis.

Uit het onderzoek bleek dat Johan V. dakloos is. Hij hoopte dat zijn moeder voor hem zou zorgen, maar de vrouw is zelf hulpbehoevend. Tijdens zijn overbrenging naar het politiebureau zei de man dat hij “een mes in haar borst zou steken” als ze nog eens de politie zou bellen. Voor doodsbedreigingen werd V. wel vrijgesproken, aangezien het slachtoffer niet op de hoogte was van die uitspraak.

De verdediging legde uit dat de beklaagde op de dool is. Daarnaast zou hij met een alcoholprobleem kampen, al minimaliseerde hij dat zelf tijdens zijn verhoor. De advocaat van V. drong aan op een milde straf.

De rechter veroordeelde Johan V. uiteindelijk tot twintig maanden celstraf, waarvan zes maanden gekoppeld aan probatie-uitstel. Aan zijn moeder moet hij 1.000 euro schadevergoeding betalen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier