Tuinbouwers krijgen celstraf en monsterboete voor zwartwerk en huisjesmelkerij

Redactie KW

De zaakvoerders van een tuinbouwbedrijf uit Staden hebben in de Brugse rechtbank een jaar celstraf met uitstel gekregen voor zwartwerk en huisjesmelkerij. Ze kregen ook een geldboete opgelegd van ruim 1,7 miljoen euro, grotendeels met uitstel.

Op 28 mei en 6 juli 2016 trof de inspectie op het tuinbouwbedrijf van Geert T. (46) en Marleen V. (54) langs de Ieperstraat in Staden 22 Poolse seizoensarbeiders aan die in het zwart aan de slag waren. Op basis van aangetroffen schriftjes konden nog vier andere zwartwerkers geïdentificeerd worden. De 26 Polen bleken in twee aftandse woningen langs de Soetestraat te verblijven.

Onbewoonbaar

“Deze mensen sliepen op matrassen op de grond,” stelde de arbeidsauditeur. “Er stond schimmel op de muren, de brandmelders werkten niet en ook de elektriciteit liet te wensen over. Voor hun verblijf betaalden ze vijf euro per dag. De woningen werden uiteindelijk onbewoonbaar verklaard en zijn intussen gesloopt.”

Het onderzoek wees uit dat er tussen januari 2015 en augustus 2016 liefst 178 personen geregistreerd stonden in de twee woningen. Aangezien de boetes in dergelijke zaken vermenigvuldigd worden met het aantal slachtoffers hing T. en V. een monsterbedrag van liefst 9 miljoen euro boven het hoofd. De arbeidsauditeur vroeg voor allebei ook anderhalf jaar celstraf.

Monsterboete

De verdediging verwees naar de zware schulden waarmee het bedrijf kampte. “Mijn cliënten werkten dag en nacht om het bedrijf draaiende te houden, maar verwaarloosden daarbij hun administratie en bedrijfsvoering”, pleitte de advocate van het bedrijf. “Intussen werken ze met minder personeel en vroegen ze bescherming aan tegen de schuldeisers.”

De rechter achtte de huisjesmelkerij en het zwartwerk bewezen ten aanzien van 26 werknemers. T. en V. kregen elk een jaar celstraf met uitstel en samen met hun twee vennootschappen kregen ze ook een totale geldboete opgelegd van ruim 1,7 miljoen euro, waarvan 429.000 euro effectief. Ten aanzien van Geert T. verklaarde de rechter ook nog bijna 24.000 euro verbeurd.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier