Tiental overtreders coronamaatregelen voor de rechter

Redactie KW

In de rechtbank van Veurne zijn 12 beklaagden gestraft die de afgelopen maanden de regels rond corona niet naleefden. Slechts de helft kwam zich verantwoorden. Een 19-jarige die een privéfeestje organiseerde met 7 personen kreeg de zwaarste straf. Omdat hij zich kwam verantwoorden, kreeg hij een werkstraf van 50 uren in plaats van drie maanden cel.

Alle 12 beklaagden lapten de afgelopen maanden een of meerdere regels rond corona aan hun laars in de ruime regio van Veurne. Het gaat om overtredingen in Veurne, Alveringem en in politiezone Westkust. Enkele beklaagden moesten zich maar voor één overtreding op de regels verantwoorden: bijvoorbeeld het uitvoeren van een niet-essentiële verplaatsing. Anderen overtraden dan weer meerdere regels tegelijkertijd.

Zo kreeg de 19-jarige I.O. uit Nieuwpoort in theorie de zwaarste straf. Hij moet een werkstraf van 50 uren vervullen omdat hij een verjaardagsfeestje had georganiseerd. Hij riskeerde er twee maanden cel en 1.000 euro geldboete voor, maar kwam zich verantwoorden en is daarom lichter gestraft. “

Samenscholingsverbod

“Hij heeft het wel erg bont gemaakt”, sprak de procureur. “In volle coronatijd organiseerde hij op 18 april een verjaardagsfeestje voor zijn vriend in zijn appartement. Daar waren 7 personen aanwezig, van wie vier die niet bij hem inwonen. Dat is sowieso een inbreuk op het samenscholingsverbod. Toen de politie het feestje kwam stilleggen, gedroeg de man zich ook nog weerspannig. Bovendien ging hij op 3 mei opnieuw in de fout.”

I.O. was het niet eens met het aantal personen op zijn feestje. Maar toen de rechter de namen overliep, gaf hij toch schoorvoetend toe.” Ook een andere 19-jarige jongen uit Nieuwpoort moet een werkstraf van 50 uren vervullen.

Fervent sporter

“Op die leeftijd drong de ernst van de coronacrisis nog niet door”, sprak de advocaat van de 19-jarige S.P. uit Nieuwpoort. Hij ging driemaal met vrienden skaten in Nieuwpoort en Middelkerke. Dat skatepark was zelfs gesloten. “Ze hadden niet door wat voor gevolgen hun daden konden hebben.”

Alle beklaagden kregen celstraffen tussen 8 dagen en een maand, al dan niet met uitstel. Ze kregen ook geldboetes van 400 euro. Een dertiger uit Leisele kreeg de lichtste straf. Hij reed vanuit zijn woonplaats naar De Panne om te gaan sporten. “Ik wou gewoon even andere lucht opsnuiven want in Leisele is er anders weinig te beleven. Ik ben een fervent sporter”, sprak F.S. boete.

Lesje geleerd

Naast F.S. was P.V. de enige beklaagde die geen jeugdige leeftijd had. Hij ging driemaal met vrienden rondhangen op het Guido Gezelleplein in Koksijde om bier te drinken. Hij aanvaardt zijn straf.

Alle andere beklaagden waren nog piepjong. Dat geldt ook voor de net 18 geworden B.V. uit Veurne. Hij werd tweemaal staande gehouden door de politie toen hij vrienden wou bezoeken in Veurne. Tegen de politie was hij erg arrogant en vond hij alle coronamaatregelen maar flauwekul. Maar hij heeft naar eigen zeggen zijn lesje wel geleerd nu. Hij kreeg een maand cel en 400 euro boete.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier