Tien jaar cel voor gewapende overval op Gamma-filiaal in Oostende

© DJ
Redactie KW

Een 22-jarige man uit Tienen is ook in beroep veroordeeld tot 10 jaar cel voor een gewapende overvallen op de Gamma in Oostende en de Aldi in Leuven. Ayoub A. was allerminst aan zijn proefstuk toe en had -ondanks zijn jonge leeftijd- al openstaande celstraffen staan tot 2027.

Op vrijdag 29 juni vorig jaar drongen twee mannen drongen even voor openingstijd de Gamma aan de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende binnen. Ze dreigden met een pistool en bonden twee werknemers vast. Hierop gingen ze ervandoor met een paar duizend euro uit de kluis en een gsm. Die gsm hadden ze beter laten liggen, want op basis van het signaal kon de politie de volgende dag Ayoub A. (22) uit Tienen en Alex R. (22) uit Leuven inrekenen in een hotel in Middelkerke. Uit onderzoek bleek dat de jongeman uit Tienen ook in aanmerking kwam voor een gewapende overval op een Aldi-filiaal in J.P.Minckelersstraat in Leuven.

Ook daar werden de slachtoffers geboeid en opgesloten in een bureau. Hij ging er toen op een gehuurde bromfiets vandoor met 11.500 euro. Voor de twee gewapende overvallen kreeg hij tien jaar cel. Hij ging in beroep om een lichtere straf te bekomen. Maar Ayoub A. was absoluut niet aan zijn proefstuk toe. Ondanks zijn jonge leeftijd liep hij al meerdere zware veroordelingen op. In 2015 kreeg de Tienenaar in Antwerpen zestig maanden cel voor gewapende overvallen op een Game Mania, een Total-tankstation, een apotheek en een Aldi-filiaal. Hij was op het moment van de feiten nog maar 17 jaar oud, maar werd als volwassene berecht. Een jaar later kreeg hij in Leuven zes jaar cel voor onder meer een zware overval op de voormalige Albert Heijn langs de Vaartkom in Leuven. Tien werknemers werden daarbij twee uur lang gegijzeld.

Hij was ook betrokken bij een inbraak bij gokkantoor Lad Brokes in de Diestsestraat, bij een overval op Exotic World in de Brusselsestraat in Leuven en hij overviel krantenwinkel Cassablanca in Kessel-Lo. De verdediging legde uit dat A. door slechte vrienden op het verkeerde pad was beland en ook nooit steun heeft gekregen van zijn familie. Na een vorige veroordeling kreeg hij een enkelband, waardoor de beklaagde zijn leven toch weer enigszins op de rails kreeg. Die knipte hij door om de overvallen te kunnen plegen. Toch vond A. tien jaar voor de twee overvallen -in Oostende en Leuven- veel te zwaar. “Vijf jaar is een correcte straf!”, vond hij. Maar het openbaar ministerie vorderde een strafverzwaring naar 14 jaar.

“Eigenlijk zouden we hem de prijs voor de dwaasheid moeten geven”, opende procureur-generaal De Smet zijn vordering. “In 2015 krijgt hij 60 maand, in 2016 nog eens zes jaar, in 2017 twee jaar en in juni 2018 pleegt hij alweer twee overvallen! Je kan poker spelen, maar dan moet je ook tegen je verlies kunnen.” Het hof verwijt de man een gebrek aan respect voor andermans eigendom en omdat hij de ene zware veroordeling na de andere opliep, beschouwd het hof dit als uiterst zorgwekkend. Tien jaar zou volgens het hof ook te mild zijn, maar omdat hij nu al voor langere tijd in de gevangenis zit, en een begin van schuldinzicht toont, behield het hof het bij de bevestiging van de tien jaar cel.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier