Slachtoffer hardhandige arrestatie in Roeselare: “Ontslag is enige gepaste sanctie”

Franky Vlieghe (39) uit Tielt werd gisteren hardhandig aangepakt door een agent van de zone Riho na een discussie over mondmaskers op het skatepark. © Olaf Verhaeghe/Facebook
Olaf Verhaeghe

De 39-jarige skater die hardhandig werd gearresteerd in Roeselare, dient klacht in tegen de agent van de politiezone Riho. Zaterdagavond ging een filmpje van het incident op een Roeselaars skatepark viraal op sociale media. “Van het moment dat die motard aankwam op het skatepark zag je dat hij gefrustreerd liep en zich wilde laten gelden”, getuigt slachtoffer Franky Vlieghe.

Hij voelt zijn hele lichaam nu echt verkrampen, minder dan een dag na de hardhandige arrestatie aan het skatepark op de Trax-site in Roeselare. Franky Vlieghe (39) uit Tielt werd er zaterdagmiddag stevig aangepakt door een motard van de politiezone Riho na een volledig uit de hand gelopen discussie over het dragen van een mondmasker. Zijn huisdokter is net vertrokken. Het verdict: twee gekneusde ribben, bloedingen aan de voorarmen, schaafwonden in het gezicht, de hals, de borststreek en op de knieën en twee brandende ogen.

Gemeenschapswachten

“Neen, ik heb niet goed geslapen”, glimlacht Franky voorzichtig. “Ik heb al veel meegemaakt in mijn leven, maar nog nooit ben ik zo door een politieagent aangepakt. Nog nooit.” De 39-jarige geboren Kortrijkzaan was zaterdagmiddag gaan skaten in Roeselare, iets wat hij sinds de coronacrisis opnieuw vaker doet. “Skaten is voor mij een goede uitlaatklep, iets waar ik al mijn energie in kwijt kan“, zegt hij. “Ik drink niet, ik doe geen drugs, ik ben er gewoon om te sporten.”

Franky Vlieghe.
Franky Vlieghe.© Olaf Verhaeghe

Ik had een mondmasker bij me, want ik was met de bus vanuit Tielt naar Roeselare gekomen

Rond 17 uur kwamen stadswachten van de Stad Roeselare langs op het skatepark. Op Trax is het dragen van een mondmasker verplicht voor wie niet aan het sporten is. Ben je wel aan het skaten, dan hoef je geen masker op te hebben. Franky was naar eigen zeggen ‘even aan het uitblazen’ toen de stadswachten hem aanspraken. “Eerlijk? Ik was zelfs niet op de hoogte van de nieuwe regels. Het was ook niet dat ik geen mondmasker bij me had, want ik was met de bus vanuit Tielt naar Roeselare gekomen. Op het openbaar vervoer is het uiteraard wel verplicht. Ik heb er ook geen enkel probleem mee om er één te dragen want ik weet dat ik anderen bescherm.”

Vijandig en bedreigend

Franky geeft aan meteen opnieuw te zullen skaten en dus geen mondmasker op te moeten zetten. “Maar de stadswachten bleven aandringen en belden al snel de politie. De motard, die blijkbaar in de buurt was, kwam al snel aangereden. Vanaf het moment dat hij aankwam, zag je dat hij gefrustreerd liep en zich wilde laten gelden“, aldus Franky, die de agent van de zone Riho vroeg naar de uitdrukkelijke reden van de interventie.

Naast gekneusde ribben houdt Franky ook verschillende schaafwonden aan de voorarmen, het gezicht en de hals over.
Naast gekneusde ribben houdt Franky ook verschillende schaafwonden aan de voorarmen, het gezicht en de hals over.© Olaf Verhaeghe

Ik ben uit de bocht gegaan en maakte verwijten als ‘nazi’ en ‘fascist’. Neen, daar heb ik geen spijt van

Volgens Franky was de toon van bij het begin van de discussie vijandig en bedreigend. “Hij ging niet in gesprek, integendeel. Hij snauwde en eiste mijn identiteitskaart, terwijl ik bleef vragen naar de exacte reden. Tussen zijn aankomst en zijn eerste klap in mijn hals zitten er maximaal 30 seconden“, zegt de Tieltenaar. “Daarop ben ik inderdaad uit de bocht gegaan en ben ik hem beginnen verwijten voor ‘nazi’ en ‘fascist’. Neen, daar heb ik geen spijt van. Hoe die agent zich gisteren gedroeg… Daar heb ik geen begrip voor.”

Daags na het incident op de Trax-site is het brandend gevoel in zijn ogen nog niet verdwenen.
Daags na het incident op de Trax-site is het brandend gevoel in zijn ogen nog niet verdwenen.© Olaf Verhaeghe

Klacht indienen

“Op het filmpje zie je me naar mijn rugzak grijpen om daar mijn identiteitskaart uit te halen, maar voor ik het goed en wel besef, krijg ik vanop twintig centimeter pepperspray in mijn oog gespoten. In een mum van tijd volgen nog vuistslagen en een tweede lading pepperspray in mijn andere oog. Ik was volledig verblind, wist niet wat er gebeurde, maar bleef wel stompen krijgen”, zegt Franky. “Ook als ik al op de grond in de stevige houdgreep lig, krijg ik nog klappen op mijn hoofd. Pas als zijn collega’s de arrestatie overnemen, word ik wat zachter aangepakt.”

Ik mag er niet aan denken wat de gevolgen zouden kunnen zijn mocht het niet met mij maar met een gastje van 16 jaar zijn gebeurd

In het politiekantoor wordt Franky geholpen om zijn ogen uit te spoelen en krijgt hij eerste zorgen toegediend. Initieel zeggen de agenten dat de skater ‘enkele uren in de cel zal moeten doorbrengen’, maar een tweetal uur later is hij opnieuw op weg naar huis. “Ik ben nog altijd zwaar onder de indruk van wat er is gebeurd. Straks (zondagnamiddag, red.) ga ik naar de politie hier in Tielt om klacht in te dienen tegen de motard.”

Ook zijn knie en rechterbil deelden in de klappen.
Ook zijn knie en rechterbil deelden in de klappen.© Olaf Verhaeghe

Ik heb absoluut respect voor de politie, maar niet voor zulke macho’s die hun macht misbruiken. Zulke rotte appels verzieken het voor de rest. Ik mag er niet aan denken wat de gevolgen zouden kunnen zijn mocht het niet met mij maar met een gastje van 16 jaar zijn gebeurd. In mijn ogen is ontslag de enige gepaste sanctie voor de agent in kwestie.”

Zondagochtend bevestigde het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk een opsporingsonderzoek te zijn gestart naar het incident aan de Trax-site. Binnen de politie wordt ook een intern onderzoek op poten gezet naar de rol van de motard.

Aliciahttps://www.facebook.comFacebook1

Roeselare 🥴🤦‍♀️ #nietmijnbeelden

Geplaatst door Alicia Demrick Durnez Desmetz op Zaterdag 25 juli 2020

rich1.0https://www.facebook.com/alicia.durnez/posts/3068315353205539552

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.