Onderzoek naar politiegeweld in Roeselare nadat discussie over mondmasker ontaardt

Het filmpje van de hardhandige arrestatie gaat viraal op sociale media. © Facebook
Olaf Verhaeghe

Op een skatepark aan de Trax-site in Roeselare is zaterdagmiddag een discussie over het dragen van een mondmasker volledig uit de hand gelopen. Een agent van de politiezone Riho gebruikte pepperspray en een stevige houdgreep met de knie om een man die weigerde een masker te dragen en zijn identiteitskaart te tonen, te arresteren. Het parket onderzoekt de hardhandige arrestatie en er loopt een intern onderzoek binnen de politie. Korpschef Curd Neyrinck betreurt de acties van de motard: “Dit is allerminst wat we bij de Roeselaarse politie begrijpen onder ‘sensibiliseren voor het dragen van een mondmasker’.”

Op een filmpje dat op Facebook, Twitter en Instagram circuleert, is te zien hoe een skater in discussie gaat met een motard van de politiezone Riho. Aanleiding voor het verbale dispuut is het niet dragen van een mondmasker waar dat volgens de lokale coronamaatregelen wel verplicht is. Een gemeenschapswacht had de man al aangesproken, maar toen die weigerde een masker op te zetten, werd de politie erbij gehaald. De agent vraagt de man zijn identiteitskaart te tonen, wat de skater weigert.

Daarop haalt de motard zijn pepperspray boven en deelt hij als eerste klappen uit. Een paar seconden later ligt de skater op zijn buik op de grond en zit de agent met zijn knie erbovenop om hem in de boeien te slaan. Op het einde van het filmpje komt versterking van de zone Riho om de skater mee te nemen in de wagen.

Onderzoek naar politiegeweld in Roeselare nadat discussie over mondmasker ontaardt

Parket onderzoekt

Korpschef Curd Neyrinck van de zone Riho benadrukt in een eerste reactie dat de “individuele acties van de politieman in kwestie niet de gebruikelijke aanpak illustreren”. “Dit is allerminst wat we bij de Roeselaarse politie begrijpen onder ‘sensibiliseren voor het dragen van een mondmasker’“, zegt hij. “We hebben het hele verhaal op beeld, vanuit twee verschillende hoeken met vaste camera’s, en maken die beelden vanavond nog over aan het parket van West-Vlaanderen. Ook het pv voor de eerste feiten – het weigeren van het mondmasker – wordt overgemaakt.”

Zondagochtend liet het parket weten een opsporingsonderzoek te starten naar de feiten aan de Trax-site. Er wordt ook een intern onderzoek naar de politieman gestart. Volgens de korpschef vallen maatregelen tegen de agent in kwestie niet uit te sluiten. “De beelden spreken voor zich, het filmpje is wat het is. De skater mag misschien opstandig zijn geweest, het is absoluut niet de bedoeling dat er een robbertje gevochten wordt. Ik moet erkennen dat er zaterdagmiddag een aantal dingen grondig fout zijn gelopen. Neen, dit straalt niet positief af op onze politiezone.”

Onderzoek naar politiegeweld in Roeselare nadat discussie over mondmasker ontaardt

Burgemeester keurt geweld en niet respecteren van regels af

Burgemeester van Roeselare Kris Declercq (CD&V) pleit in een Facebookpost voor een ‘objectief onderzoek’ naar de gebeurtenissen aan de Trax-site. “Ik werd in de vooravond ingelicht van een incident en heb begrip voor de vele reacties”, stelt hij. “Na het zien van de beelden heb ik onmiddellijk contact opgenomen met de korpschef van de zone Riho om een objectief onderzoek in te stellen. Ik zal dit ook zelf nauw opvolgen.”

Tegelijk doet burgemeester Declercq een oproep voor wederzijds respect. “Het zijn moeilijke tijden, maar we moeten respect hebben voor de handhaving, de regels en onze medemens”, aldus Kris Declercq nog. “Geweld en het niet respecteren van de regels is hoe dan ook nooit goed te keuren. Het bestrijden van het coronavirus zal enkel samen lukken.”

Krishttps://www.facebook.comFacebook1

Beste Roeselarenaar,

Ik werd in de vooravond ingelicht van een incident op de TRAX-site en begrijp de vele reacties. Ik…

Geplaatst door Kris Declercq op Zaterdag 25 juli 2020

rich1.0https://www.facebook.com/kris.declercq.75/posts/10158373146054344552

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier